Thursday, July 19, 2007

Spökslottet i Sud Yungas


I Sud Yungas på vägen till Chulumani (en gammal nazisthåla, enligt min guidebok finns det fortfarande en snickare i Chulumani som heter Hitler Mamani) kör man förbi en väldigt konstig konstruktion, i alla fall med bolivianska mått mätt. Det är nämligen ett slott byggt i medeltida stil mitt bland Andernas gröna utlöpare. Det tillhörde en gammal boliviansk president innan och byggdes av paraguayanska krigsfångar under Chacokriget (kriget mellan Bolivia och Paraguay på 1930-talet som Bolivia så klart förlorade) och blev väl kanske inte så väl behandlade. Det sägs att det spökar, men det märkte vi inget av på vårt besök i helgen.
Slottet är dessutom fyllt med gamla koloniala möbler från Potosi. Lite sjukt att man kan sitta och hänga i möbler som hade varit avgränsade med rep på ett museum i Europa.
Vi åkte i alla fall sju stycken (Stefan & Boel, jag, Emma & Tomas och deras två vänner) på ett weekendpaket där det inte bara bjöds på gröna stigar och porlande vattenfall men också en hel del boliviansk kultur (på gott och ont) då vi råkade vara där över en långhelg inkluderandes La Paz dagen. Förutom den ganska tråkiga bolivianska maten skulle det därför också marcheras, spela paddspel och dansas till entonig musik.

1 comment:

Stefan said...

Glom inte att det verkar ha bjudits pa en del amober pa spokslottet ocksa! Annars roligt med en sa inhemsk upplevelse, dansen och marchen genom byn (medan bilarna ven forbi)var sjukt surrealistikt for en besokande svenne som jag!