Sunday, May 04, 2008

Dagen D

Idag är det 4:e maj som kanske några kommer ihåg som dagen då en folkomröstning om departamentet Santa Cruz autonomi ska genomföras. Lokala makthavare och businesseliten har utlyst omröstningen som av regeringen, armén och några andra ses som illegal och med en seperatistisk ton. Själva hävdar Santa Cruz mycket slugt att den är legal tills dess att den enda instans som har mandat att uttala sig säger att folkomröstningen är illegal. Detta är då den konstitutionella domstolen som *surprise,surprise* är satt ur spel av den sittande regeringen för att det inte finns några domare eftersom nästan hela bunten ska ställas inför rätta för tidigare händelser.

En soppa eller? Nu är i alla fall tongångarna höga och olika stödtrupper på de olika sidorna har uttalat sig om hur de ska stoppa alt. säkra folkomrästningen. MAS (regeringspartiet) stödtrupper har redan innan lovat att blockera , bränna urnor och om det behövs ta till våld för att stoppa att folk röstar. Det är nämligen så att om inte 50% av röstberättigade deltar i valet så faller omröstningen automatiskt.

Det lite komiska är också att normalt sett kan man bli straffad om man inte går till val, men nu hävdar ena sidan (centralregeringen) att man inte kommer bli straffad, men andra sidan (autonomisidan) säger att sanktioner kommer tas mot dem som inte röstar.

För många är det här det officiella startskottet på vad många ser som en slutlig kamp mot särintressen och den ekonomiska eliten. Det står klart att det har förekommit sammanstötningar, urnbränningar och annat underdagen men inget av allvarligare karaktär i skrivande stund. Här bedömmer vi risken för omfattande våld vara relativt liten under valdagen, men situationen kommer att förvärras när det står klart vad resultatet blir och under de kommande veckorna om Santa Cruz vid vinst kommer att börja implementera förändringar enligt de enligt dem gällande nya stadgarna.

No comments: