Thursday, January 03, 2008

Ilha grande

Byn Abrao från vattnet
Liksom i Paraty är det mycket skonar-turer

I fyra dagar var vi på Ilha grande, en djungelö i Rio de Janeiro staten. Vi kom innan jul och då var det ganska lugnt även om det var hyfsat fullt. När vi åkte var det dock stora horder turister som strömmade in och vi läste sen i tidningen att nyår hade varit helt sjukt packat, med folk på alla stränder på hela ön, hundratals båtar överallt och 100% beläggning på hotellen.

Men vi hade det bra på denna paradisö. Det finns inga bilar utom brandkår och polis och man tar sig till fots eller med båt till alla ställen. Ön är fullsmockad med små amragdgröna och azurblå bukter framför fina stränder. Överalt går stigar (populärt vandringsställe också) och en dag gick vi till ett vattenfall och badade. På södra sidan ligger vad vår värd sa var den näst bästa stranden i Brasilien. Det vet jag inte, men det var en grym strand som kunde pryda vilken charterkatalog som helst. För att komma dit var man tvungen att åka båt i ca en och en halv timme och sedan gå genom djungeln i ytterligare en halv timme. På vägen såg vi massor av delfiner och i skogen sprang vi på några söta små apor. Stranden var bred och vit och sköljdes av blå vågor. Karin var förståss i extas, soldyrkare som hon är. På kvällarna dricker man capirinhas och öl på den varma stranden.

Är man i Rio bör man definitivt besöka ön, fast det är nog inte att rekommendera på nyår, och det är inte heller billigt. Men på lågsäsong är man nog relativt ensam. En del charterbolag verkar dock ha fått upp ögonen och kör nu resor dit (vi såg en massa svenska familjer).

No comments: