Wednesday, January 28, 2009

Lugnt val i Bolivia

Vallokal i Yapacani, öppningsdags
"Valbord" i Portachuelos, middagstid
Det var en lugn valdag i Bolivia. Ja-sidan verkar preliminärt vinna med ca 60% mot 40%. Nej-sidan vann dock i alla halvmåne-regionerna, och i Chuquisaca (Sucre) är det fortfarande tillräckligt jämnt för att kunna säga vad det blev. En annan intressant aspekt är att de stora städerna generellt säger nej (undantaget El Alto såklart) medans landsbygden säger ja.

60% låter ju mykcet och det är klart att nationellt är det inget tvivel vem som vann, men regeringen hade proklamerat mer och också sagt att man skulle se det som en ny förtroenderöstning för Evo Morales och då har preliminärt stödet för regeringen sjunkit lite sedan i augusti.

De regionala resultaten gör också att nej-sidan nu tar en annan ton efter att ha varit ganska lågmäld väldigt länge efter septemberkrisen. Dessa säger att det nu är 5:e gången, genom olika val och omröstningar, som de fastställer sin autonomivision som enligt dem själva skiljer sig från regeringens projekt. Man har annonserat att man nu vill ha en nationell enhetspakt och dialog (igen) om byggandet av ett nytt Bolivia. Regeringen säger att dialog är möjlig, men inte om konstitutionens införande eller ej eftersom den nu är igenomröstad legalt. Uppenbart är att det återigen är ett ganska delat Bolivia som framträder, och fler kriser kommer säkert att komma upp under implementeringen och också inför nästa val (som nu då blir i december preliminärt).
Min egen dag då?
Jo, jag åkte ju som sagt till Santa Cruz som valobservatör för EU. Min danska kollega Jakob och jag och vår chaufför Javier åkte västerut till områddet vid nationalparken Amborós norra sida. Efter att ha spenderat natten i den pitoreska turisthålan Buena Vista, åkte vi tidigt på morgonen till ett starkt ja-fäste i byn Yapacani för att bevittna öppningen av valdagen. Yapacani hade på förhand identifierats som en möjlig konfliktpunkt och därför var både EU och OAS närvarande. det hela gick dock mycket lugnt till, och en tidig skepticism gick som alltid att vända till skratt med ett par hälsningsfraser på aymara.
Därifrån åkte vi senare över den osynliga gränsen till allt starkare nejfästen. Allteftersom dagen led tunnandes de första långa köerna av röstande ut och man fick mer tid att prata med människor vid valborden. Ett av de mer intressanta stoppen var i byn Portachuelos, som under septemberkrisen var helt blockerad i två veckor utan bränsle och mat. I närheten ledde detta till sammanstötningar och våldsamheter. En gammal man som varit med i ett avblockeringsförsök började gråta när han visade mig ärren efter den misshandel med påkar han själv fick utstå. I Portachuelos är det 100% nej och folk känner sig väldigt rädda för vad som komma ska i det nya Bolivia. Folk är inte heller bara vita och rika som stereotypen vill ha det, utan några av de som var räddast och argast kunde lika gärna vara från högplatån. Konflikten är alltså djupare och mer mångfacetterad än media (även internationell) ofta vill påskina. Och desinformationen, ryktesspridningen och det ömsesidiga hatet är saker som jag tror det är viktigt att regeringen verkligen med god vilja försöker ta itu med. Folk brydde sig inte lika mycket om valet, men de tog chansen att utrycka sin önskan att resten av världen också lyssnar på dem och deras erfarenheter. Jag fick intrycket att det framförallt var blockaden i september och våldsamheterna där som satt djupa spår.
I Portachuelos och i Montero upplevde vi också personligen lite av det kaos som omrädat Bolivias ganska omständiga valregistreringssystem. Jag prtade med 2 personer som kom för att rösta och fann att de enligt registret var döda. Man bör se över registret, särskilt i ett så polariserat land som Bolivia där felaktigheter kan bli anledning till att anklaga den andra sidan för fusk, för att i framtiden ha ett mer säkert system. I ett land som har obligatorisk röstning ställer detta dessutom till en massa onödigt elände för folk som då ofta måpste resa till rgeionshuvudstaden och visa varför det inte gick om man inte vill bli bötfälld eller fråntagen rätten tillbank- och myndighetsärenden m m.
Vidare tog vi oss sedan utan större problem och konstigheter till hjärtat av Santa Cruz för valdagens stängning. Behöver jag säga att det är en stor nej-majoritet? Återigen uttycktes ilska över Evo Morales och hans racist-projekt som det heter i Santa Cruz. Men en viss uppgivenhet i vallokalerna byttes mot en större fest när det stod klart att halvmåneregionerna röstat enhälligt mot konstitutionen. Resan från ja till nej var extremt intressant och det var kul att för en gångs skull höra vad vanligt folk säger och inte bara genom media och människor på högplatån. Bolivia står inför en stor utmaning och det är osäkert hur det kommer sluta.

Friday, January 23, 2009

Val i helgen

Nu åker jag till Santa Cruz för valövervakning för EU i helgen. Det blir områdena runt Yapacani och Buena Vista. Lite info om detta nästa vecka. Ni får alltså läsa om hur själva valet gick någon annanstans. Fortfarande runt 60% för som förväntas, även om regeringen antydde högre siffror häromdagen. Vi får se.

Tuesday, January 20, 2009

Observation

Ser ut som jag kommer vara i Santa Cruz och observera valet för EUs missions räkning.
Det blir nog spännande. Samtidigt konstaterar jag att det går rykten om att MAS vill tidigarelägga det allmäna valet som är planerat till december ifall konstitutionen går igenom.
Oppositionen säger att det är på grund av att regeringen vill förnya sitt mandat innan opinion sviker dem. En god väns pappa, som för övrigt är gammal indigenaledare och alltså lite längre ut på kanten än Evo, tycker att denne har förått ursprungsfolken och att om det blir val i december så kommer han "inte ens få 50%". Jaja, vi får väl se. Svår balansgång för regeringen blir det i alla fall.

Monday, January 19, 2009

Urmiri

Lassie sover gott efter att ha skällt hela natten
En flygande kolibri

Ok, sparvar kanske inte är det skojigaste, men jag gillar den här bilden.


En hårig fjäril

Blue-capped puffleg kolibri


I helgen var vi i Urmiris varma källor med Jon, Susie och Susies föräldrar. Lekte lite med mitt nya teleobjektiv, och även om det politiska innehållet i dessa bilder inte är så högt i dessa valdagar så kanske någon (som typ Tomas) uppskattar dem. Får nog skaffa mig en fotoblogg istället. Ser att blogspot inte återger bilderna som på min skärm :)

Valvaka på Boliviadraken

Nu drar valvakan igång på Boliviadraken. Det är utan CNNs flashiga grafik, men enmansanalysen är skarpsynt.
Händelsen är givetvis den förestående folkomröstningen om konstitutionen. Ja eller nej. Det lutar så klart åt ja, men inte med 80, 90, eller 100% som olika regeringsföreträdare försökte påskina för två veckor sedan när jag turnerade runt med en grupp svenska riksdagsledamöter. Mitt tips ligger på runt 60%, och det är ung vad opinionsundersökningar pekar mot.

Efter efter 2004 års ändring i konstitutionen är det val allt som oftast i Bolivia, ca 2-3 ggr om året. Ändringen reflekterade inte bara viljan för dåvarande president Carlos Mesa att ta sig ut ur en politisk rävsax, utan också en vilja till mer direkt demokrati. De nuvarande regeringen vill t ex att befolkningen ska bestämma om Bolivias internationella valutareserver ska investeras i olje- och gasindustrin eller ej. Populism på hög nivå alltså, och kanske inte alltid så vettigt för landets välmående. Då kan man väl lika gärna avsätta hela regeringen och endast anställa någon för att lägga ut omröstningsteman på nätet. Kanske Sida kan betala någon från Aftonbladet?

Tanken ligger inte långt borta. MAS-företrädaren Felix Rojas föreslog att man skulle stänga kongressen det närmaste året (de ställer ju bara till med trubbel för "revolutionen"), och styra med presidentdekret. Han tyckte inte att det skulle innebära en diktatur, eftersom ju presidenten uppenbarligen har folkets stöd. Mer vettiga personer inom MAS påpekade snabbt att det inte var MAS officiella ståndpunkt. Vi får väl se. Man har ju redan säkrat att den konstitutionella domstolen inte kommer fungera på sådär en 2 år till. Risken finns väl också att den högsta domstolen brakar igenom, att riksåklagarämbätet inte tillsätts etc. Det finns ingen politisk vilja och genom att dessa poster ska väljas genom direktval om konstitutionen går igenom istället för att tillsättas av kongressen så har man försäkrat sig om att et blir först 2010 dessa kan väljas. Inga konstigheter där, MAS erkände för media häromveckan att man satt konstitutionsdomstolen ur spel med vilje efter den "svarade mot oppositionen". En ny konstitution och ingen konstitutionsdomstol alltså... Inte bra jobbat...


När det är dags för folkomröstning eller val i Bolivia så drar snabbt den smutsiga valkampanjen igång. Den här gången har vi haft allt från att Jesus skulle rösta nej p g a alla gudsförkastande saker som regeringen vill ha igenom (typ gay äktenskap, abort och annat) och som det givetvis inte står ett ord om i konstitutionsförslaget. Sen har vi haft Evo Morales hotandes om att alla fattiga kommer att förlora sin universella pension och skolpeng om inte konstitutionen går igenom. givetvis eftersom då kommer oligarkin och den internationella oljemaffian snabbt ta tillbaka alla olje- och gasfyndigheter och hur ska man då kunna betala?

Under min turnée med de svenska riksdagsledamöterna fick vi oss en rejäl släng av MAS-sleven. Iofs inte av dess verkliga ideologer, och till deras försvar ska nog sägas att 1) de är ju faktiskt uppe i en valkampanj 2) MAS är ju en splittrad rörelse, så vad några säger behöver inte betyda att alla är likadana.
I alla fall så besvarades alla frågor (jag skojar inte) i 2 och en halv timme med att det var tidigare regeringars fel och konstitutionen kommer lösa allt. Sedan höll de upp en liten 10X5 cm konstitution, Evos lilla trefärgade. Själv har jag tre stycken någonstans. Farligt spel, för konstitutionen kommer inte lösa mycket i sig. Vilken kanin ska man då dra upp ur hatten?

Konstitutionen har också kritiserats hårt av radikaler på båda sidor. Vad som är intressant är att en del i högerpartierna, enligt uppgörelsen i oktober, kommer att rösta för. Men riktiga radikaler på vänster och ursprungsfolkssidan är tveksamma. T ex tycker El Altos starke man Roberto de la Cruz, han som uppmanande till bränningen av USAs ambassad förra året, att den är för neoliberal (på bolivianska: neoliberal=direkt nerstigen från helvetet). El Mallku, Felipe Quispe, företrädare för den extrema indianrörelsen är tveksam eftersom den kommer att innebära att landsbygdsbefolkningen ska betala skatt, något de inte gjort sedan revolutionen 1952 och något som som sätts i samband med kolonialism.

En positiv nyhet är dock att en grupp senatorer som brutit med MAS och PODEMOS har bildat en ny opposition, en förslagställande och konstruktiv opposition som det heter. Vi får se vad det innebär, men det betyder att PODEMOS förlorar sin ställning i överhuset och makten att helt kunna stoppa lagförslag bryts. Kanske kan en sådan sak hindra att radikala åtgärder såsom att stänga kongressen drivs igenom? Kanske innebär det t o m att det finns ett tredje alternativ i debatten? Vi får se. Fortsättning följer.