Monday, January 19, 2009

Valvaka på Boliviadraken

Nu drar valvakan igång på Boliviadraken. Det är utan CNNs flashiga grafik, men enmansanalysen är skarpsynt.
Händelsen är givetvis den förestående folkomröstningen om konstitutionen. Ja eller nej. Det lutar så klart åt ja, men inte med 80, 90, eller 100% som olika regeringsföreträdare försökte påskina för två veckor sedan när jag turnerade runt med en grupp svenska riksdagsledamöter. Mitt tips ligger på runt 60%, och det är ung vad opinionsundersökningar pekar mot.

Efter efter 2004 års ändring i konstitutionen är det val allt som oftast i Bolivia, ca 2-3 ggr om året. Ändringen reflekterade inte bara viljan för dåvarande president Carlos Mesa att ta sig ut ur en politisk rävsax, utan också en vilja till mer direkt demokrati. De nuvarande regeringen vill t ex att befolkningen ska bestämma om Bolivias internationella valutareserver ska investeras i olje- och gasindustrin eller ej. Populism på hög nivå alltså, och kanske inte alltid så vettigt för landets välmående. Då kan man väl lika gärna avsätta hela regeringen och endast anställa någon för att lägga ut omröstningsteman på nätet. Kanske Sida kan betala någon från Aftonbladet?

Tanken ligger inte långt borta. MAS-företrädaren Felix Rojas föreslog att man skulle stänga kongressen det närmaste året (de ställer ju bara till med trubbel för "revolutionen"), och styra med presidentdekret. Han tyckte inte att det skulle innebära en diktatur, eftersom ju presidenten uppenbarligen har folkets stöd. Mer vettiga personer inom MAS påpekade snabbt att det inte var MAS officiella ståndpunkt. Vi får väl se. Man har ju redan säkrat att den konstitutionella domstolen inte kommer fungera på sådär en 2 år till. Risken finns väl också att den högsta domstolen brakar igenom, att riksåklagarämbätet inte tillsätts etc. Det finns ingen politisk vilja och genom att dessa poster ska väljas genom direktval om konstitutionen går igenom istället för att tillsättas av kongressen så har man försäkrat sig om att et blir först 2010 dessa kan väljas. Inga konstigheter där, MAS erkände för media häromveckan att man satt konstitutionsdomstolen ur spel med vilje efter den "svarade mot oppositionen". En ny konstitution och ingen konstitutionsdomstol alltså... Inte bra jobbat...


När det är dags för folkomröstning eller val i Bolivia så drar snabbt den smutsiga valkampanjen igång. Den här gången har vi haft allt från att Jesus skulle rösta nej p g a alla gudsförkastande saker som regeringen vill ha igenom (typ gay äktenskap, abort och annat) och som det givetvis inte står ett ord om i konstitutionsförslaget. Sen har vi haft Evo Morales hotandes om att alla fattiga kommer att förlora sin universella pension och skolpeng om inte konstitutionen går igenom. givetvis eftersom då kommer oligarkin och den internationella oljemaffian snabbt ta tillbaka alla olje- och gasfyndigheter och hur ska man då kunna betala?

Under min turnée med de svenska riksdagsledamöterna fick vi oss en rejäl släng av MAS-sleven. Iofs inte av dess verkliga ideologer, och till deras försvar ska nog sägas att 1) de är ju faktiskt uppe i en valkampanj 2) MAS är ju en splittrad rörelse, så vad några säger behöver inte betyda att alla är likadana.
I alla fall så besvarades alla frågor (jag skojar inte) i 2 och en halv timme med att det var tidigare regeringars fel och konstitutionen kommer lösa allt. Sedan höll de upp en liten 10X5 cm konstitution, Evos lilla trefärgade. Själv har jag tre stycken någonstans. Farligt spel, för konstitutionen kommer inte lösa mycket i sig. Vilken kanin ska man då dra upp ur hatten?

Konstitutionen har också kritiserats hårt av radikaler på båda sidor. Vad som är intressant är att en del i högerpartierna, enligt uppgörelsen i oktober, kommer att rösta för. Men riktiga radikaler på vänster och ursprungsfolkssidan är tveksamma. T ex tycker El Altos starke man Roberto de la Cruz, han som uppmanande till bränningen av USAs ambassad förra året, att den är för neoliberal (på bolivianska: neoliberal=direkt nerstigen från helvetet). El Mallku, Felipe Quispe, företrädare för den extrema indianrörelsen är tveksam eftersom den kommer att innebära att landsbygdsbefolkningen ska betala skatt, något de inte gjort sedan revolutionen 1952 och något som som sätts i samband med kolonialism.

En positiv nyhet är dock att en grupp senatorer som brutit med MAS och PODEMOS har bildat en ny opposition, en förslagställande och konstruktiv opposition som det heter. Vi får se vad det innebär, men det betyder att PODEMOS förlorar sin ställning i överhuset och makten att helt kunna stoppa lagförslag bryts. Kanske kan en sådan sak hindra att radikala åtgärder såsom att stänga kongressen drivs igenom? Kanske innebär det t o m att det finns ett tredje alternativ i debatten? Vi får se. Fortsättning följer.

No comments: