Sunday, December 28, 2008

Ledaren för Comite Civico Pro Santa Cruz gripen

Undangömt långt back i en av de större dagstidningarna skymtades en solglasögonprydd Branko Marinkovic, ledare för Comite Civico Pro Santa Cruz, mellan två maskerade poliser. En nagel i ögat för regeringen under en lång tid och numera en av NEJ-kamapnjens största affischnamn är nu gripen för att ha medverkat eller planerat bombdådet mot en gasledningen under septemberkrisen. Valkampanj eller legitim rättsåtgärd? Branko Marinkovic är väl knappast Guds bästa barn, tvärtom, men att i det här läget gå in och gripa honom är egentligen en bomb, eller?
Man har också annonserat att det kan bli aktuellt med rättsliga påföljder för fler av septemberkrisens huvudrollsinnehavare. Åtalsfrihet lovades ju i samband med dialogen som följde krisen, men den dealen verkar avblåst nu när de regionala ledarna återigen har tagit en motståndsposition.

I sin årliga utvärdering med kokaodlarna i Chapare riktade Evo kritik mot att det är för mycket illegal koka och narkotikahandel i Chapare. Bönderna höll med och lovade ökad social kontroll.

I övrigt ser jag fram emot filmen om Che Guevarra med Benicio del Toro i rollen som den sluddrande revolutionären. Del två, med premiär i mars, lovar att sätta Bolivia på duken igen. Den handlar om Che´s sista år baserat på dagboken från Bolivia. Mitt tillfälliga hemland är efter lång väntan återigen aktuell med en film om en legendars död på främmande jord (kommer ni ihåg Butch Cassidy och Sundance Kid: "Lets go some place like Bolivia".), och detta bara ett par månader efter att den bolivianska polisen strålade i Quantum of Solace. Jag tror Bollywood har fått en ny innebörd.

1 comment:

TomasAhlberg said...

Jorå det låter som att det är sig likt! Jag håller tummarna i kramp för BOLLywood. Lär väl snarare bli BOLLigwood, haha!
Tomas