Saturday, December 20, 2008

Kampanjen för "Nej" till konstitutionen har börjat...


...och den här gången har nog oppositionen ett övertag i valkampanjen, eller?

För vad annars ska man säga om idéen att skapa landets största tröja som det står nej på. Den ska vara gjord av nio bitar som symboliserar de nio departamenten, vara 70 meter bred och 65 m lång. "Vi ska visa för landet och världen att vi har Bolivias största tröja: tröjan för Nej till MAS konstitution", förklarar Monica Fuentes, ansvarig för den operativa delen av kampanjen, för La Razon. Vet inte om det går att se men man har stavat fel på Oruro occh slarvat med La Paz, men man har nog inte så mycket stöd där heller.

Eller är det medvetet? Evo har ju nyligen deklarerat Bolivia som det tredje landet i Sydamerika fritt från analfabetism efter en 33 månader lång kampanj där ca 800 000 personer deltagit. Jag är skeptisk, det räcker att kunna skriva och läsa sitt namn, men annonseringen kommer ju lägligt i valkampanjen. Och fortsättningsprogrammet "Jag kan visst fortsätta" står ju också i startgroparna. En beundransvärd insats såklart, men det fick en lite för politisk valkampanjsklang i mina öron.

Jag funderar också på om Bolivia kan sin nutidshistoria. De senaste åren har alltid lågländerna varit översvämmade just i den period när man ska hålla sin folkomröstning (25:e januari). Förra årets katastroftillstånd påverkade fler människor än som deltagit i alfabetiseringsprogrammet "Yo sí Puedo". Men kanske är vädergudarna på förändringens sida i år.

Andra notiser är våldsamma protester mot ett presidentdekret som förbjuder import av bilar äldre än fem år. I sammanstötningar med polisen dog en person.

Evo och pressen har också legat i öppet krig efter att pressen tappat tålamodet med presidenten efter en offentlig förolämpling av en av kårens medlemmar. Enligt media är det bara det senaste av en lång rad övergrepp och påhopp mot pressen som landets ledare gjort sig skyldig till.

No comments: