Tuesday, October 06, 2009

Jag såg en myrslok eller två

Crested caracara i morgonljuset
En kompis som jag ofta gick tillbaka till, en burrwoing owl
Marsh deer
Great black hawk på bitavstånd
Capybaras vid floden
Amazon-kungsfiskare
Hyacintharor i närkontakt
Kajmaner i samspråk
Vår kompis trädmyrsloken
Klassisk Sydamerika symbol och tillika Guinessreklampelare - Toco-tukanen. Normalt sett omöjlig att komma nära men halvstormen gjorde att den letade efter ett stabilt träd att hålla sig i vilket råkade vara trädet vi stod vid. Mumma!


Fast egentligen var de tre. För vi såg en trädmyrslok, och sen en jättemyrslok med en unge på ryggen. Platsen var alltså Pantanal och ranchen Barra Mansa i västra Brasilien där jag och Karin spenderade ett par dagar helt själva med djuren, fåglarna och hårda kofösarpöjkar.


Totalt var vi en vecka i Brasilien och tittade på djur och natur. Det var grymt bra. Brasilien är bra helt enkelt. Trots att det ibland var ca 40 grader varmt hade vi ändå tur när en kallfront dök upp och sänkte tempen till runt 20. Det gjorde också att djuren kom ut lite mer och var aktiva. När sedan tempen steg till 40 igen var det inte många djur som orkade göra några knop mitt på dagen. Pantanal är alltså en säsongsvåtmark som uppstår på slätten mellan Bolivia, Brasilien och Paraguay när floden Rio Paraguay svämmar över. Det är ett rent djurparadis och det lättaste stället att se djur och fåglar på i hela Sydamerika (undantaget Galapagos så klart). Och ibland var det Galapagosvarning på mötena, eller vad sägs om 7 meter från ett gäng hyacintharor (världens största pegojor), 3 meter från en great black hawk (det var faktiskt absurt, den kanske var sjuk eller nåt) och 3-5 meter från två olika myrsloksvarianter (tyvärr var ljuset is tsort sett väck i skogen när myrslok Sr dök upp så det blev mest sudd). Vi såg 3 olika sorters aror, 3 hackspettar, massor av parakiter och mindre papegojor, dussintals tukaner och rovfåglar, och hundratals kajmaner och capybaras. Dessutom jätteuttrar, hjortar, stora Tegu-ödlor och storkar till förbannelse.

Fotogodis med andra ord så här kommer några bilder. Som vanligt gör inte bloggen bilderna

rättvisa utan de ser lite dassiga ut, men det får ni leva med.

4 comments:

Unknown said...

WOW!

Stefan said...

Coolt och snygga bilder blev det oxå! Det är inte så att du luras och egentligen var på djurpark?

Boliviadraken said...

Nej, ingen djurpark om man inte ser hela Pantanal som en enda stor djurpark. Men man kan nästan tro det. Nu när ni har en D90 får ni väl låna telet nån gång och ut och skjuta djur. Men har svårt att tro att det är samma kvalitet på djurskjutandet i Sverige som i Brasilien.

TomasAhlberg said...

Dra åt skogen Micke! Hehe... Grymma bilder! Bara att bocka och buga - härligt jobbat! Nej, du, ska du fota djur ska du nog stanna kvar därnere, här tror jag inte det finns några djur i skogarna. Eller så jävlas de bara och sitter bakom nån gran och flinar. Kallt, blött och myggigt är det dessutom, fast det kanske nästan är bättre än Stekhett, blött och myggigt...
Stort grattis på födelsedagen ska du dessutom ha!