Thursday, October 29, 2009

Upprättade relationer mellan USA och Bolivia på gång

Det verkar som de två länderna har börjat tänka på relationerna igen och samtal förs för närvarande om återuåårättade diplomatiska förbindelser efter förra årets "anti-imperialistiska" utvisningar och svarsmål. Så därför håller man just nu på att förhansla fram ett nytt ramavtal för relationerna som kan leda till en amerikansk ambassödr i La Paz och vice versa i november.
Det är ju goda nyheter. Samtidigt prisar IMF Bolivias resultat i kampen mot den internationella krisen och anser det som mycket bra jobbat att ha växt med 4% förra året när de flesta andra länder gått ganska dåligt. Inga större detaljer till exakt vad detta beror på angavs men det är ganska anmärkningsvärt eftersom jag själv inte skulle hålla med om att den ekonomiska politiken är varken jättegenomtänkt eller särskilt bra alltid. Samtidigt tycker man att man gjort ett ganska bra jobb med inflationen, vilket jag inte heller vet riktigt. Den var ju minst 12-15 procent och på mat upp till 30% i vissa områden och på vissa varor (allt detta beror ju på hur man räknar såklart) och massiva statliga subventioner på t ex bränsle och gas och reglerade priser på transport och bröd höll den ändå inom dessa ramar, med stor smuggling och annat som följd. Men initialt stigande priser på råvaror och effekten av nyomförhandlade (nationaliserade) olje- och gaskontrakt kan ha gjort att de statliga inkomsterna ökade rejält innan krisen gjorde att denna balanserades något. Men IMF, Evos gamla huvudfiende, bockar och bugar i alla fall, och eftersom de är experter så kanske det ändå ser bättre ut för ekonomin än vad man vågat hoppas på.

I övrigt fick jag idag veta att UNs kandidat Samuel Dorian Medina 1995 blev kidnappad av MRTA (en gerillarörelse) och satt fängslad i 45 dagar innan han släpptes mot lösen. Ännu en intressant bakgrund för en medlem i det brokiga galleriet av kandidater i det kommande valet. Vi har ju också Evos vice Alvaro Garcia Linera som just varit medlem i en ursprungsfolksgerilla (dock ej samma) och satt i fängelse för att ha sprängt elinstallationer; Leopoldo Fernandez, vicepresidentkandidat för det största oppositionsblocket, som bedriver kampanj (eller inte) från fängelset där han sitter i väntan på sin rättegång om inblandning i förra årets massaker i Pando och Manfred Reyes Villas, presidentkandidat för samma parti, under utredning för en massiv korruptionsskandal i samband med ett vägbygge i Cochabamba och tillika utkastad prefekt för samma departement.
Det får ju Evos relativt färgstarka bakgrund som kokaledare och förstklassig vägblockerare att blekna.

Och som tidigare nämnts så har vi också ett par intressanta senat-kandidater, såsom Eugenio Rojas, Poncho Rojas-ledaren från Achacachi, som bara förra året deklarerade regionen autonom och effektivt hindrade utredningen om en storskalig lynchning i området genom att inte släppa in några statliga utredare.

2 comments:

Unknown said...

Du verkar vara liberal? Det är enda logiska förklaringen till ditt inlägg.

Annars har jag svårt att se att någon kan ha något som helst förtroende för en sådant totalt diskrediterad institution som IMF...

IMF gav beröm till Island för deras "framsynta" ekonomiska politik i juli 2008, tre månader innan den isländska ekonomin kollapsade. Detta p. g. a. att man följt IMF:s goda råd att avreglera och privatisera bl. a. banksektorn. Nyliberala fundamentalister har hyllat Islands ekonomiska politik i många år, men där ser man hur det går när liberaler ska utforma ekonomin...

Boliviadraken said...

Erik, du kanske borde läsa en gång till. Det här handlar inte om politisk ideologi utan om det faktum att IMF prisar Evos politik, och att det kallas ironi. Evo skrattar nog gott.

Och för mig är liberal inte ett skällsord, det finns styrkor och svagheter med alla teorier och ideologier. Och det är Bolivia ett alldeles utmärkt exempel på.