Sunday, January 28, 2007

Tiwanaku

Hämtade Munch sin inspiration här?

En staty från Tiwanaku. I händerna har den

symbolerna för den politiska ocxh den religiösa makten

Norr om La Paz ligger det några ruiner som är från tiden innan inkariket från en civilisation som kallas Tiwanaku. Tiwanankuriket sträckte sig över stora delar av Bolivia, södra Peru, norra Argentina och halva Chile. Ganska stort alltså. Ruinerna i sig är inte så mäktiga och åker man dit utan guide blir man nog besviken. Men här är de kända och ett stort besöksmål. Avancerade som de var byggde de pyramider och tempel, offrade lamor och människor till gudarna och trepanerade skallarna på små barn så att de skulle få avlånga huvuden. Men häftigast av allt är de skulpturer som de gjort i sten, vissa upp till åtta meter höga och huggna i en enda sten. Liksom Inka och Maya var Tiwanaku frmtående astronomer och kunde förutsäga exakt när vinter- och sommarsolståndn skulle äga rum. Den 21:e december varje år lös solen genom solporten för att till vårdagjämningen ha flyttat ut till hörnan på jordtemplet. En del av markörerna står kvar men andra har flyttats eller förstörts. Tiwanaku håller dock stort symbolvärde för dagens indianrörelser och det var t ex där som Evo invigdes som högste politiske ledare, Hacha Mallku, för Aymara i januari förra året.

Ricardo Arjona


Inte många kändisar kommer till La Paz. Av flera skäl. Främst för att det inte finns nog med pengar för att betala stora internationella artister, och dels för att La Paz inte ligger på vägen till något ställe där de har råd. Och sen är det ju höjden som får alla korttidsbesökare att må dåligt.
Men Ricardo Arjona kom i alla fall. Nu har väl knappast någon där hemma hört om Ricardo Arjona, men i Latinamerika är han väldigt stor. Kort sagt kan man säga att det är en smör- och rocksångare från Guatemala som kanske mest är känd för en låt om en taxichaufför som plockar upp en blondin vars man är otrogen med taxichaufförens fru visar det sig.
Det var i alla fall en bra konsert där de dyraste biljetterna kostade 100 dollar och de billigaste ca 60 kr. Man såg en tydlig klasskillnad på stadion. Aningen hade folk betalat 100 dollar eller 60 kr för däremellan var det helt tomt på folk. Konserten gick av stapeln på el Tigres stadion i Achumani under bar himmel, halv måne och mäktiga sandstensklippor på sidorna.

Thursday, January 25, 2007

Alasitas


Mannen på bilden är Ekeko, en central figur på Alasitas.
Jag har inte riktigt listat ut avd han gör, men det är väl han
som kommer med sakerna antar jag.

Igår började en festival här i La Paz som heter Alasitas. Det är en stor marknad där olika saker i miniatyr säljs. Man kan köpa pengar, arbetstillstånd, universitetstitlar, bilar, hus, affärer och andra saker man vill ha fast i miniatyr. Själva ritualen går ut på att man innan tolvslaget mitt på dagen köper det man vill och sen på själva klockslaget låter en präst välsigna vad man köpt. Då ska man enligt troende inom kort få sin önskan uppfylld. Lite kapatalistiskt är det allt, eftersom den mest populära saken att köpen är en bunt med miniatyrdollar.

Tuesday, January 23, 2007

1 år med MAS foton

Bolivia cambia; Allsång med Evo
El excelensisimo Evo Morales Aima
MAS-möte på San Franscisco

1 år med MAS


Dags att räkna in ett år med ”el excelensisimo”, broder Evo och hans Movimiento al Socialismo. Den 22:e januari inföll ett-årsdagen för folkets hjälte nummer ett (i alla fall om man får tro alla superlativ som ströddes över broder Evo av hans partikamrater på firandet). På plats fick vi höra hur denna regering är så annorlunda alla andra. Är det så då?
Ja, lik är den i alla fall inte. Den förändringsprocess som började någon gång på nittiotalet med stora folkliga marscher och rätten till lokalt deltagande, fortsatte med vattenkriget 2000, gaskriget 2003 och Evo Morales valseger 2005, och processen med den konstituerande församlingen förra året (fortsätter i år) talar för att Bolivias fattiga har vaknat och att förändring kanske är på väg.

Vår älskvärde president, ursprungsfolkens beskyddare, cocaodlarnas fackordförande, Castros och Chavez bäste vän och USAs hatobjekt har onekligen redan gjort ett avtryck.
På den positiva sidan har den nya regeringen förhandlat om gas- och oljekontrakt och lyckats håva in 82% av inkomsterna till staten istället för 18% som innan. Oljebolagen är ändå hyfsat nöjda eftersom det är långtidskontrakt = säkrade inkomster. Höjda priser gör att vinsten i absoluta tal bibehålls hög för alla parter. För Bolivias del innebär inkomstökningen med 400% att de offentliga utgifterna för skola, hälsovård etc kunnat höjas med 42%. Nu ska petrodollarna få jobba i folkets tjänst sägs det.

En nyhet är också den skolpeng på ca 200 SEK/år som införts, något tidigare ohört i Bolivias moderna historia. En alfabetiseringskampanj och utäkad och gratis sjukvård på många ställen tack vare utbyte med Kuba är ytterligare bonus (Chavez pröjsar, Kuba skickar läkare och vad Bolivia gör vet jag inte). Regeringen har tagit itu med korruptionen på högsta nivå (ja, det innebär ju inte att man lyckas eller att det hänt så mycket, men man visar vilja i alla fall), och trots all hård reotrik har man lyckats omförhandla särskilda handelsprivelegier för hantverk med USA (som egentligen är en belöning för att ställa upp på USAs anti-coca politik, vilket inte riktigt går friktionsfritt just nu).

På minussidan har vi en lite för nära vänskap med Venezuelas älsklingspopulist Chavez och Kubas Castro. Visst, det är positiva saker med, men det är inte bra PR och det finns väl andra man kan vara kompis med. Det innebär ju att man får gå på cocktailparty med trevliga maktmän från Syrien, Iran och alla andra som hatar USA. Snart annonserar väl oljeemiratet i nord en allians med Kim Jon Il också.

Mest oroande är dock alienering av de östra departementen och därmed ökningen av de sociala konflikterna i landet. Retoriken om revansch för 500 års kolonialsiering gör nog ingen rik spanskättling särskilt mycket tryggare. Förlorar man östern så förlorar man all olja och då är det fattiga höglandet inte mycket värt längre. Självständighet kan således inte tillåtas och om konflikterna blir alltför tillspetsade kan det gå hur som helst.

Själv gillar jag inte heller hur regeringens symbolik är närmast identisk med Aymarafolkets (t ex använder man sig mycket av Whipalan, aymaraflaggan som också hänger från presidentpalatset), medan de andra 35 ursprungsfolken är ganska osynliga.

Den konstituerande församlingen, som många fattiga bolivianer helt felaktigt (i min mening) sätter sitt hopp till är hittills ett fiasko. Man har inte kommit överens om hur man ska komma överens än, och oppositionen hungerstrejkar (men eftersom de är rika och inte riktigt pallar så hungerstrejkar de flesta i skift sägs det). Dessutom har man egentligen satt maxtiden för en ny konstitution till 1 år, det har ungefär gått ett halvt.

Tanken var att man skulle bygga ett nytt brett koncensuerat socialt kontrakt för Bolivia så det funkar heller inte om man kör rävtricks för att få igenom sina förslag. Man lyckades få över två oppositionssuppleanter för genomdrivandet av en lag som skulle ge den gamla jordreformen nya tänder. Genast höjdes röster om mutor och fula knep från oppositionen.
Den rika jordägarhögern blev måttligt glad och har satt sig emot sådana okonventionella åtgärder. Som om inte det var nog blockeras valda delar av landet av MAS-anhängare, kokabönder och andra som protesterar mot prefekternas (en slags kommunrepresentant som innan representerade regeringen på lokal nivå men som nu väljs i fria val) snack och stöd för autonomi för vissa departement (de rika områdena). I Cochabamba har protesterna, som övergick i våldsamheter med döda och sårade, pågått i veckor. Kycklingen tog slut för den kom mest från Cochabamba, men oroa er inte, nu går det att få tag på den igen. Nu är även El Alto blockerat i protest mot prefekten i La Paz och det lär nog snart påverka en mer än kycklingtorkan, såtillvida inte konflikterna löser sig snart.

Allt kan då alltså hända i det här ganska galna, men intressanta landet. Förutom krig kan det ju inte bli sämre än det varit under tidigare regeringar och på sikt kan det kanske till och med bli riktigt bra (i alla fall i relativ mening). Hayaya Bolivia!

Monday, January 22, 2007

Djävulens kindtand



Hej, nu är det lågsäsong i Bolivia, på skrivandet med. Men det kommer igen lite senare när allt inte bara handlar om jobb. Förra helgen gjorde vi (vi var jag och karin, Tomas och Emma och Maria) i alla fall en utflykt till la Muela del Diablo, ett berg som ligger på bergskammen söder om La Paz. Det heter så för att formen på berget är lite djävulsk (eller hårdrock om man så vill). Från Zona Sur får man gå upp genom små byar tills man kommer upp på kammen och det är mer slätt. En trevlig söndagsutflykt helt enkelt. Vi gick givetvis lite fel och fick ta oss igenom stenras och stickiga buskar innan solen tittade fram och vi kunde ligga och slappa lite.
Så här såg det ut, och jag kan berätta att utsikten över La Paz ända bort till El Alto på andra sidan grytan var fantastisk.

Paragliding på request


Det var julafton och långt från sin familj får man inte många julklappar så vi bestämde oss för att paraglida istället. Karin hade mardrömmar innan men jag ”tvingade” henne och det var ju inte så farligt trots allt. Det föreställda hoppet från et stup blev ett lätt avstamp från en slutande dyn och man var faktiskt i luften innan det brantare stupet kom. Iquique sägs vara ett av världens bästa ställen för att paraglida på, mycket tack vare gynnsamma vindar hela året om, närheten till staden (20 min med bil), bra landnings- och nödlandningsställen samt hyfsat bra pris. Väl i luften så handlar det om att leta varma uppåtvindar (termik) medan man glider runt på de andra vindarna som håller en uppe. Duktiga piloter kan stanna uppe hur länge som helst verkar det som, men efter en sväng längs bergsväggarna och sanddynerna blev det en tur över staden för att sedan landa på en vit stillahavsstrand mitt inne i stan. Min dykinstruktör i Thailand sa att dykning var ”the rastafari of sports” och inte alls någon machosport, den beskrivningen skulle nog kunna stämma in på paragliding också (men kanske inte på alla utövare). Julklappen kostade ca 300-350 kr var och fik ersätta den obligatoriska skivan och boken och de mjuka klapparna detta år.

Tuesday, January 09, 2007

Bröllop

Brudparet
Mariachi

Tårta


I helgen var vi på bolivianskt bröllop. Det var en av våra bolivianska kollegors son som skulle gifta sig och som det verkar vara här så innebär det att det är föräldrarna som bjuder in gästerna. Efter en försenad ceremoni i kyrkan gick brudparet ut för att dansa vals till ett gäng inhyrda.. mariachis (alltså spelemän från Mexiko, fast från Bolivia. Äh, ta och kolla på desperado vet jag). Det var roligare att se på än kyrkceremonin. Sedan bar det av till en festlokal där vi skulle äta och dricka och dansa. Det blev mest dansa och dricka för om maten står i centrum på ett svenskt bröllop så var maten endast en stödaktivitet till dansen och drickandet. En tallrik kött och ris dök upp vid 23. Det kändes mer som ett ölhak än som ett bröllop. Brudparet stod egentligen inte alls i centrum och den höga ljudvolymen gjorde att prat var nästan uteslutet. Återstod gjorde att dricka och dansa. Mariachis-ana dök upp igen på kvällen och dansade och roade oss innan den enorma tårtkonstruktionen skulle skäras och förtäras. Efter att Bol-hits volym 5 hade spelats för fjärde gången tackade vi för oss och gick hem. Jag är säker på att det dracks en hel del till efter det.

Wednesday, January 03, 2007

fler bilder

Paragliding (Karin som flyger)
Jul i Iquique

Sjölejon


Lite bilder från Chile

Flaggan
Pelikaner




Gränsen mellan Bolivia och Chile