Monday, February 26, 2007

Tarija

Vingård
Bolivias fulsprit nr 1 - Casa Real Primera Clase
Tarija är en skön stad i södra Bolivia mot gränsen till Argentina. Egentligen liknar det lite mer Argentina än Bolivia i sätt och kultur och kontakterna mellan Tarija och norra Argentina är tätare än med resten av Bolivia. Påminner om Skåne och Danmark…
Det kan ju också bero på att närmaste större stad ligger 30 mil bort på en skumpig grusväg som tar 12 timmar att forcera i buss. Tarija är också ett av de departement som röstat för ökad självständighet och alltså inte superbundis med Evo och hans polare.

Klimatet är i alla fall trevligt och påminner om södra Spanien. Det ser även ut som Södra Spanien och är känt för sina vingårdar. ”Hmm, bolivianskt vin har de inte på systemet”, tänker ni nu. Nä, och det beror säkert mest på smaken. Det mesta är inget vidare och det som håller någorlunda kvalitet är inte bra marknadsfört, tillverkas i små kvantiteter eller passar inte europeisk smak. Det mesta är väldigt sött. Men… det är i alla fall vin och i Bolivia och det gör det hela lite intressant: Tarija är mycket rikare än La Paz och det märks. Överallt små välmående byar med finare hus än vad man är van att se på altiplanon. Tydligen ska druvnäringen gjort succé här. All Singani (boliviansk fulsprit som liknar Pisco) produceras också här.

I övrigt kan man mest relaxa. Inget är jättespektakulärt och det är ingen turistmagnet, utan det mesta är snarare trevligt och skönt. T ex kan man bada i vattenfall och besöka vingårdar, äta argentinskt kött och sola.

2 comments:

Anonymous said...

Jonas och jag ser fram emot att komma och dricka Casa Real Primera Clase med er. När kommer det bilder och beskrivning på den nya lägenheten?

神野ミカエル said...

Fast det var framför allt det här som liknade nordöstra Italien och Istrien...