Tuesday, August 28, 2007

Konfliktfyllt Bolivia

Efter alla personliga små resereportage och annat tänkte jag ge er en update på vad som händer i Bolivia. Läget är otroligt konfliktfyllt och smockan hänger i luften (ibland som häromdagen slåss de i parlamentet). Den rika jordägarklassens och högerns försök att stoppa de sociala reformerna och destabilisera Evo Morales regering är mycket hårda. Vi var i Santa Cruz, nästet för denna kampanj, härom veckan och det är ingen trevlig kampanj man kör i varje gatuhörn.
MAn har öppnat upp flera olika konfliktfronter mot regeringen och den senaste och mycket allvarliga sådana är bråket om var huvudstaden ska vara. Konstitutionellt är Sucre (en liten stad på kanske 100 000 invånare) huvudstad och där sitter också Högsta domstolen, men La Paz är det ekonomiska och politiska centrat i landet och är säte för regering och parlament.
Sucre har börjat gapa om omstrukturering och flytt av regeringssätet till Sucre, en ekonomisk katastrof för landet på makronivå och La Paz departementet lokalt. Dessutom ganska orealistiskt. Sucre (Chuquisacadepartementet) bakas dock upp av 5 andra departement (6 mot 3 alltså) och konflikten har orsakat flera generalstrejker, blockader, slagsmål, protestmarcher etc. I La Paz samlades 2 miljoner människor (!) för att protestera mot Sucres krav.

I botten är det en strid mellan olika regioner. Det rika låglandet där det finns mycket olja och andra naturresurser och som behärskas av storgodsägare och andra "oligarker" och som vill bevara rådande makt- och ekonomiska strukturer samt öka sin självbestämmanderätt mot den fattiga altiplanon där huvuddelen av männiksorna bor och där reformrörelserna är mycket starka. Här vill man inte ge för mycket självbestämmande rätt till regioner eftersom man är helt beroende av de inkomster som kommer från naturresurserna i öster om man någonsin ska kunna stävja fattigdomen i landet.

Mitt i allt detta har vi då den konstituerande församlingen som ska arbeta fram en ny konstitution för landet. Eftersom ingen sida har kvalificerad majoritet står det mesta av arbetet still och man har nyligen varit tvungen att förlänga mandatperioden med fyra månader till (till 14:e december). På grund av de politiska stridigheterna går dock hela processen mot ett praktfiasko, vilket spelar de mer konservativa intressen i landet helt i handen.

Vad som händer den 14:e september vill vi helst inte spekulera i. Vi hoppas på en bra utgång, men man blir ganska pessimistisk över läget och allt ifrån militärkupp, uppror eller inbördeskrig är fullt möjligt. I Venezuela tjatar Chavez om att om regringen utsätts för kuppförsök kommer man kunna räkna med venezulanskt stöd. Ja, ni förstår ju själva att det är en krutdurk som kan explodera när som helst, men håll gärna tummarna för Bolivia för det behövs. Det här landet kan bli ett föregångsexempel för andra, låt oss hoppas att det inte blir en total katstrof istället.

1 comment:

Stefan said...

Usch ja. Jag håller verkligen tummarna. Det vore trist om allt bara skulle rasa samman igen eller puh tänk att det blir en konflikt som sprider sig över kontinenten (Tänker på Chavez förslag). På Malmöfronten tampas vi med våra i-land problem, MKB ska höja hyran med fjorton procent för att finansiera stambyten i miljonprojekten. Kanske också en sorts socialism?