Thursday, August 28, 2008

Konfliktlösningsmetoder

I Bolle finns det tre sätt att göra upp i händelse av konflikt:
1. Man kan slåss. Typexemplet är en taxichaffis som förolämpar annan taxichaffis medelst ful omkörning eller dylikt. Båda hoppar ut och slåss.
2. Man kan blockera. Konflikten löses beroend epå hur viktig anläggningen man blockerar är. Givetvis är avstängningen av en gaskran på pieplinen till LP bättre än att omringa ett kommunhus. ibland kan nummer två övergå till nummer 1.
3. Man kan hålla val. Genom att hålla val kan man kasta ut sina antagonister,, få förnyat förrtoende av befolkningen eller få stöd för en reform. Går det bra och folk gillar en kan man fortsätta arrangera val medans man rider på framgångsvågen. Går det dåligt kan man hävda fusk.

Det sistnämnda är dagens tema. Nu annonserar MAS (regeringspartiet) att man vill surfa på framgångsvågen från senaste valet då Broder Evo fick 67 % och arrangera fler fina val. Man kommer nog köra ett val i november om den nya konstitutionen, prefekter för La Paz och Cochabamba och lite annat. Sen har man aviserat att det kanske är dags att hålla nyval nästa år. Även om Evo förlorar ett år på sitt mandat är det bättre att förnya med 5 fräscha medans man är omtyckt, för året efter vet man ju aldrig. Ungefär som att binda bostadsräntan för er läsare som har ett bostadsnära perspektiv.

Hur många val och omröstningar man hållit sen jag kom och strax innan vill jag knappt tänka på men de är många. Vad har de löst? Absolut ingenting. Det senaste valet (misstorende votum eller folkomröstning om förnyat förtroende om man så vill) innebar att alla vann utom två prefekter som blev utkastade. Alla anser sig nu ha mandat och folkigt stöd (mest regionalt) för att fortsätta sin politik. Det innebär att nu är man ännu mindre benägen att backa från låsta positioner. Ännu ett alternativ till lösning på fredlig väg är bortkastat och ett steg närmare totalkaos är taget.

Segersäkra oppositionsgrupper är nu ute och blockerar allt och alla i halva landet. Man slåss med regeringstrogna och ockuperar offentliga installationer för att få tillbaka en konfikerad procent av oljeskatten. Militären är på väg ut för att säkra viktig försörjning av t ex gas. Här i Lappen är det dock hyfsat lugnt. Min köttfärs "especial" (inget fett) kan ha gått upp lite men inte så mycket mer. För vanliga familjer är det ju mer katastrofalt. Smuggling är som vanligt en lukrativ business och det bråkas lite om en konvoj med 32 smuggellastbilar som försvunnit genom korruption på hög nivå.

3 comments:

olaibolivia said...

Ha, ha, det där med taxi-box är alltsa etablerat? Jag sag nämligen exakt en sadan fight nere i san Miguel förra veckan...

//Ola

Maja said...

haha. tack för lektionen, alltid bra att kunna sånt.

Anonymous said...

Japp, nationalsport. Lite som Bolivias ultimate fighting.