Wednesday, September 03, 2008

Bolivia i konflikt

Mycket konfliktpsotande men det är ju det som händer här i landet (dock inte i La Paz). Efter det omtalade valet som alla vann men ändå förlorade har "påtryckningsmetoderna" (som man brukar kalla hungerstrejker, blockader etc) ökat igen. Vägar i de östra delarna av landet är blockerade av grupper tillhörandes autonomi-rörelsen samtidigt som regeringens stödtrupper (bondeförbund, fackföreningar och andra) har ryckt ut för att avblockera vägarna. på flera håll i landet är det sammanstötningar mellan dessa grupper, och landet skakades i helgen av bilder på hur militanta autonomigrupper misshandlade indiankvinnor på gatorna i La Paz, av anledningen att de är indianer. I Beni (djungel och savannområden i nord och öst) försökte dessa grupper också inta och förstöra statliga institutioners byggnader, vilket ledde till sammanstötningar med polisen. Höga företrädare för autonomirörelsen har sagt att man försöker slänga ut presidentens represenat i regionen, samt att man vill ha bort militärchefen. I den hä regionen hindrade man också, genom att ockupera all flygfält, Evo Morales att landa. Till slut fick han flyga till Brasilien för att tank om för att kunna ta sig hem till La Paz.

Presidenten, som för närvarande tourar kompisstaten Iran, har med dekret utlyst nya folkomröstningar i december. Den här gången för att bl a anta det nya konstitutionsförslaget. Flera ledare för oppositionen har sagt att detta innebär ett upprop för inbördeskrig. Men det är mest snack just nu. Det är dessutom inte klart om preseidentens agerande har stöd i lagen eller ej och den nationella valdomstolen har uttalat sig mot folkomröstningen än så länge.

Den internationella konfliktbevakningsorganisationen International Crisis Group, ICG (http://www.crisisgroup.com/), har Bolivia på sin lista, tillsammans med 12 andra länder, över konflikter som förvärrats den senaste månaden. Så så är det här.

2 comments:

Maja said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

jäkla bråkstakar.