Helgen började med att regeringen utlyste undantagstillstånd i Pando. Dödssiffran där har stigit till ca 16 med många fler skadade. Militären tog redan på fredagskvällen tillbaka flygplatsen och flög in fler soldater. I en eldstrid med "medborgarkommitteerna" dödades en militär och fler skadades (hörde sen att ytterligare en person avled) i tumultet. Journalister släpps inte längre in i Pando. Undantagstillståndet innebär restriktioner för när man får vara på gatan, fordonstrafik, möten (max tre personer i grupp mellan 00..00-06.00).
Det har också varit en del sammanstötningar mellan regeringsanhängare som började sina egna blockader av Santa Cruz och oppositionsanhängare som försökt avblockera vägarna.
De goda nyheterna är att man börjat dialogera. Prefekten i Tarija, Mario Cossio verkar företräda hela CONALDE (oppositionssidan) och man har kommit fram till en agenda för samtalen. Man har också erbjudit att lyfta blockaderna under samtalen, men regeringen kräver också tillbaka sina tagna institutioner (som t ex i Santa Cruz är runt 30, inte inräknat andra förstörda lokaler för ursprungsfolk etc).
Ordkriget mellan Chavez och framförallt Bolivias armébehälhavare, Luis Trigo, har också eskalerat under helgen. Chavez varnar Bolivias armé för att svika Evo Morales, och om armén skulle få för sig att göra statskupp kommer Venezuela ingripa (andra sydamerikanska länder har också deklarerat att någon statskupp inte kommer tolereras, fast påtryckningar i ett sådant fall skulle vara av diplomatisk karaktär). Man får nog helt enkelt tolka det här som ett rävspel mellan olika sidor, även inom Bolivia. Evos ambassadör i Caracas ger Chavez visst stöd, och underströk att venezolansk inblandning endast kan komma ifråga vid t ex statskupp eller mord på Evo. En varning till den egna arméen alltså?
Luis Trigo å sin sida säger att inga utländska trupper kommer att få beträda boliviansk mark.
Nu har också Philip Goldberg, USAs ambassadör lämnat landet. I sitt sista tal pratade han på bruten spanska (tänk Bush prata spanska ungefär) att det var ett allvarligt misstag att "reducera" de diplomatiska förbindelserna. Det står också klart att Bolivia inte kan vänta sig någon förlängning av ATPDEA-avtalet (ett slags frihandelsavtal egentligen i utbyte mot minskning av koka-arealerna) som direkt och indirekt sysselsätter mellan 10-15 000 männsikor framförallt i El Alto och La Paz. Hårt slag alltså. Även om urtikesminister Choquehuanca tycker att man borde få förlängt avtal eftersom det är två olika saker. Man kan ju undra vem som instruerat regeringen i spelreglerna?
De ekonomiska förlusterna i den senaste krisen är också ofantliga och Bolivias förtroende som t ex pålitlig gasleverantör till grannländerna har nog fått sig en törn.
Monday, September 15, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Tack... inte för att jag blir så mycket lugnare eller så men för att någon skriver om vad som faktiskt händer så att jag förstår det :)
Ta hand om dig!
Post a Comment