Thursday, September 18, 2008

Spänt lugn i Bolivia, eller?

Dialogen mellan stridande sidor i Bolivia ska nu börja efter vissa förseningar. Staden Cochabamba, ett mellanting mellan hög- och lågland som denna gång inte heller varit så inblandade i konflikterna (istället för att vandalisera valde man att ordna danser på sitt torg under några av konfliktens värsta dagar). Nåt tusental bönder och ursprungsfolk har också valt att ta sig till Cochabamba för att "övervaka" processen, och blir man inte nöjd är det lättare att ansluta sig till den redan stora marsch som trots dialogavtalet är på väg till Santa Cruz för att "ta tillbaka ockuperade institutioner".
På vägen blockerar man så klart allt och alla. Flera olika grupper verkar också missnöjda med att nuvarande deal innebär att Ruben Costas, prefekt i Santa Cruz, sitter kvar. I Plan tres mil, en fattig förstad till Santa Cruz, och notorisk motståndare till Costas kräver man hans avgång inom 48 timmar. Så Santa Cruz ser ut att få ta ytterligare en omgång med blockader och konflikter, om än mindre intensiva. Men det hela får en återigen att ställa frågan hur mycket kontroll regeringen har över sina meningsfränder och hur nöjda dessa egentligen är med dialogen?

Det belyser också hur skör den temporära freden är. Allt hänger nu på dialogen. Jag tror också att det internationella stödet och trycket har spelat en avgörande roll för att få oppositionen till förhandlingsbordet. Det måste ju vara smärtsamt uppenbart att om de hade vissa sympatier för en del av sina krav så har dessa för länge sedan försvunnit genom användandet av våldsmetoder.

Idag kommer också åtal om mord väckas mot Leopoldo Fernandez. Folket har redan dömt honom och skulle man fått tag på honom i El Alto (folk försökte när han anlände) så hade han garnterat blivit lynchad enligt gammal god Alteño-sed. Som tidigare nämnts så har regeringen också dömt honom, så nu ytterst är väl att se hur opartiskt rättssytemet egentligen.
På den statliga tv-kanalen kör man bilder på folk som flyr simmandes över en flod, medans man på den ganska taskiga videon hör återkommande skott, följt av texten "Jagade som djur", och en liten logga "Ministerio de presidencia".

No comments: