Tuesday, September 23, 2008

Dialog med press

Man kan ju tycka att en dialog av den här kalibern ska vara ganska fri från påtryckningsmedel, oavsett vad man tycker om olika sidors agerande. Just nu marcherar tusentals bönder, gruvarbetare och andra (upp till 20 000 sägs det) mot Santa Cruz för demokratins försvar. Man säger att det ska till konkreta resultat av dialogen nu annars ska man marchera in i Santa Cruz och kanske ockupera några rika landägares domäner på vägen.

Marscher är ett prövat medel för påtryckningar, protest och manifestationer i Bolivia och mest färgstarkt brukar vara när gruvarbetarna kommer till La Paz då och då (ibland känns det som en gång i veckan, men egentligen lite mer sällan än så). Ibland vill de bara undvika beskattning, vilket man kan tycka kanske skulle vara ett rimligt krav (att de skulle beskattas), och då flyger dynamitgubbarna på gatorna (mest den billiga och hyfsat ofarliga peruanska sorten dock, men det smäller rätt rejält ändå). Sanningen är den att kan man bara mobilisera nog med folk så blir man en maktfaktor i gatans politik, och detta gäller båda sidor.

Regeringen säger nu också att bara prefekterna skriver på en deal om att de ska godkänna lagen om folkomröstning om den nya konstitutionen så kommer marscherna och blockaderna ställas in. Om ni kommer ihåg när jag skrev om hur man tidigare inringat kongressen för att hindra oppostionspolitiker att utöva sin rösträtt så är detta endast en ny form av belägring, på större skala. I min mening inte okej. När dessutom regeringen säger att blockaderna hävs vid avtalets underskrift betyder ju de att de anser sig ha kontroll över marscherande massor?

Detta väcker så klart ont blod, särskilt i Santa Cruz, där tongångar om försvar mot invaderade och beväpnade bönder börjar gå allt varmare. Marscherande bönder hör inte hemma i Santa Cruz verkar det som, men som en regeringsföreträdare påpekade så ska väl alla medborgare ha rätt att manifestera (fredligt) i alla städer i sitt hemland. Vi får väl se vad som händer, men på torsdag ska det tas ett beslut om det blir intåg till stadens centrum eller ej. Flera på oppositionssidan har sagt att man ska försvara sig om bönderna tar till våldsmetoder. Förhoppningsvis blir det inget eller lugnt, men risken för konfrontation är påtaglig.

På den positiva sidan har man dock kommit närmare en lösning i arbetsgrupperna för oljeskatt och autonomier. Den stora knäckfrågan, och förmodligen det det egentligen handlar om - konstitutionen - förblir olöst tills vidare.

No comments: