Friday, September 12, 2008

inbördeskrig?

Är Bolivia på väg mot inbördeskrig?
Det som de flesta analytiker ansåg inte vara troligt börjar nu hamna mer på allas läppar. Nya bedömningar pratar om en utdragen och mer lågintensiv konflikt, som börjar få regionala återverkningar. I solidaritet med Bolivia utvisar Venezuela också USAs ambassadör i landet och Chavez pratar öppet om venezolansk intervention om det blir statskupp eller annan händelse som hotar Evos regering.

I klassisk Che Guevarastil hotar Chavez USA med både ett, två och tre Vietnam för att stoppa USAs inblandning i den "revolution" som pågår. Och därmed har utomstående försökt dra nytta av den bolivianska konflikten för att främja sina egna politiska agendor. Venezuela har nyss varit på tapeten för att öva tillsammans med Ryssland och bygga baser med Rysslands hjälp i ett 2000-talets liknelse till Kuba-krisen.

Evo själv manar till återhållsamhet men säger att tålamodet har gränser och att radikala beslut kan behövas tas snart. I La Paz förutser vi förutom brist på t ex gas, också att attacker kan börja riktas mot Santa Cruz-ägda företag, högermedia och andra institutioner som ses främja upproren i öst. I dessa departement går vandalistgrupper runt med listor och plundrar allt som har med regeringen, ursprungsfolksrörelser eller politiskt motstånd att göra.

1 comment:

Anonymous said...

Fredag... det är söndag nu... något nytt?