Friday, October 03, 2008

Berömd video från Pando fejkad

Den numera berömda reklamspoten från Bolivias regeringskansli om hämdelserna i Pando, där man ser bönder fly över floden Tahuamanu medans skottsalvorna viner i bakgrunden, och som åtföljs av en bild på prefekten Leopoldo Fernandez och texten ”Fernandez måste betala”, har avslöjats som en förfalskning.
Media har jämfört ljudspår och bilder från ursprungliga tagningar och kommit fram till att de kommer från olika händelser och tidpunkter. Olika källor har också kommenterat att vattennivån i den flod där tagningen påstås härstamma från är mycket lägre i september och att floden i filmen därför är en annan. En hög militär har kommenterat att filmen är misstänkt lik en militärövning tidigare i år. Ljudet motsvarar dessutom inte de vapen som användes i masskern utan snarare de karbiner med grövre kaliber som används av marinen.
Även om de flesta nu är överens om att filmen är en förfalskning så dementerar regeringen detta. Hursomhelst så talar det för att regeringen nu skjutit sig rejält i propgandafoten och att den massaker som faktiskt hände nu blir poltisk ammunition för de delar av oppositionen som hela tiden hävdat att regeringen cyniskt planerat masskern för att främja sin egen agenda.
Samtidigt ger det här obehagliga signaler om regeringens syn på media, kommunikation, rättvisa, och demokrati. Frågan är vem som är ansvarig och hur högt det sträccker sig? Eller är det bara ett olycksfall i arbetet från en övertänd regeringsarbetare i samma ton som hackerskandalen inom FP i Sverige?

Den ursprungliga filmen från den statliga tv-kanalen kan ses här:
http://es.youtube.com/watch?v=jHXJgsD04-g

No comments: