Thursday, October 02, 2008

Frusen dialog

Nu har prefekterna lagt dialogen på is. Orsaken är att regeringsstyrkor gripit en José Vaca i en uppmärksammad operation där maskerade män grep ett antal män i Tarija som misstänks för inblandning i sprängningen av en gas-pipeline under oroligheterna i spetember. Tre andra män släpptes när den lokala polisen stoppade två bilar med maskerade män som misstänktes för vad som såg ut som en kidnappning. Tydligen identifierade sig männen som agenter för motsvarande inrikesministeriet, vilket avsläjade operationen som ett extraordinärt gripande av vad som av regeringen anser vara kriminella. Vaca fördes sen till regeringens högsäte i La Paz där han överlämnades till rättsväsendet.
Och här kommer kruxet: Prefekterna anser att gripandet bryter mot den artikel i det ursprungliga ramavtalet för dialogen som säger att ledare för "medborgarrörelser" inte skulle kunna beläggas med rättsliga påföljder. Därför bryter man dialogen. Under de senaste dagarna har också personer som gripits under undantagstillståndet trätt fram och berättat om förnedrande behandling.

Dialogen är därmed återigen i fara och frågan är nu hur det står till med tålamodet hos olika aktörer. Vi börjar också närma oss det potentiella riskdatumet 15:e oktober då det ska bestämmas om folkomröstaningens vara eller icke-vara i kongressen. I La Paz kan vi räkna med marscher och ev problem i centrum när de sociala rörelserna gör sak av sitt löfte att omringa kongressen.

No comments: