Thursday, October 30, 2008

Folkmobiliseringar = uttryck för folklig vilja?

Pratade min hårfrisörska häromdagen. Hon bor i El Alto, så jag passade på att fråga lite om hon var med i marschen härom veckan. Det var hon inte, men familjen hade skickat två systrar för den som inte skickar åtminstonde en familjemedlem får inget intyg av lokala ledare (grannskapskommiteer t ex) och får man inget intyg då får man (i hennes distrikt) 200 bolivianos i böter (ca 1/3 minimilön) och betalar man inte den får man antingen sitt hus stenat, blir utesluten för inkoppling till gas- eller vattennät, eller bara socialt utfrusen.
Har man ett marknadsstånd kan man förlora det. Det är iofs inget nytt, men tänkte bara påminna alla som tror att varenda marsch, mobilisering etc i Bolivia är av egen fri och folkig vilja.
Demokrati i Bolivia (oavsett sida) handlar inte om fritt val och lika rättigheter, utan om hur man tvingar sig till största möjliga folkmobilisering (kom en bra seminariebok om det härom månaden förresten). Oavsett om 98% i marschen var överens med målet så diskrediteras den liksom alla "folkliga" mobiliseringar, återigen på båda sidor, av fulspelet bakom.

No comments: