Wednesday, February 04, 2009

Skandaler och Dengue

Mycket i Bolivia så här innan karnevalen handlar om en saftig korruptions/mordskandal och ett massivt utbrott av dengue-feber.
Den saftiga skandalen utan att hängt med i alla detaljer involverar den numera f d högste chefen för det staliga oljebolaget och en stor personlighet inom MAS, några oppositionsfigurer, ett gäng kriminella, mutor och annat gott. guy Ritchie hade inte kunnat skriva ett bättre manus själv. Några oppositionspolitiker (däribland Tarijas prefekt Mario Cossío) hämtade ut 450.000 dollar på en bank men blev överfallna av några personer med koppling till en av de rånade personernas rådgivare (insider-tips?). En av de rånade blev ihjälskjuten och pengarna hittades senare i ett hus tillhörandes en släkting till YFPB-chefen Ramirez, tillika MAS-personlighet. Tydligen skulle någon använda pengarna till någon sorts muta. Vet att den här beskrivningen var ganska dålig men jag har som sagt var inte riktigt koll på detaljerna. Evo bytte genast ut Ramirez mot Carlos Villegas och nu ska fler korruptionsutredningar mot YFPB (det statliga oljebolaget) inledas. Hårt slag för Evo och hårt slag för MAS ser det ut som, men vad gjorde Mario Cossió i bankuttaget egentligen?

Den andra stora storyn är att man nu är uppe i över 8.000 rapporterade fall av dengue, de flesta i Santa Cruz. Man räknar att det finns ca 50% fler fall som inte rapporterats till hälsovårdsmyndigheterna och att epidemin på sin peak kommer att drabba mellan 50.000-75.000 människor. Det är trots detta ganska få dödsfall eftersom endast en liten del är av den farligare sortens blödar-dengue. I La Paz (staden) finns det inga myggor och därmed ingen dengue så ingen behöver oroa sig för oss.

No comments: