Thursday, July 09, 2009

Migrationsprogram omtvistat

Regeringen har satt igång ett nytt omflyttningsprogram. Det sparsamt befolkade djungeldepartamentet Pando i norra Bolivia ska bli nytt hem för ca 2000 familjer från altiplanon. Anledningen är att högplatån blir mer och mer ogästvänlig och svårodlad och många familjer ser sig tvungna att flytta någon annanstans. Inte minst kommer detta förvärras av klimatförändringar som inom en ganska snar framtid gör att glaciärerna som agerar vattenreservoarer försvinner i snabb takt. Förra årets massarbetslöshet i gruvsektorn har säkert också gjort sitt till, och historiskt har sådana folkströmmar neråt förekommit flera gånger.
Nu flyttas alltså bönder till Pando med den goda tanken att försöka bringa lite utveckling i detta bortglömda departement där det trots allt finns mer och bättre jord och plats. Men kritiken har så klart inte låtit vänta på sig. Det första som hördes vara att det var oprportionerligt många MAS-anhängare som ska flyttas. Det kan ju bero på att typ all i de områdena är MAS-anhängare men oppositionen ser det såklart som en politisk manöver för att försöka ta kontrollen i ett oppositionsdepartement som dessutom fortfarande är rätt plågat av händelserna i september förra året då ca ett dussin människor dog i sammanstötningar mellan opposition och regeringsanhängare.
Den andra invändningen som fanns i tidningen idag är att många av dessa som flyttas börjar illegalt odla koka direkt, försvarande det med en artikel i den nya konstitutionen, enligt oppositionen. Den tredje invändningen som jag inte sett diskuteras än är såklart faran i att flytta ut kolonisatörer i Amazonas ur en miljösynpunkt.
Men fallet visar bara på hur svåra konflikter och utmaningar regeringen står inför, och det är svårt att hitta plats för dessa "miljöflyktingar". Situationen kommer såklart bara förvärras, inte bara i Bolivia utan i hela världen. Vår miljlödiskussion i Sverige och bevarandet av regnskogen är högst relaterat till dessa människors öden och bekämpandet av fattigdomen. Det går inte att skilja åt och detta är ett utmärkt exempel. Det går inte bara att prioritera det ena och strunta i det andra.

2 comments:

Anonymous said...

Bolivia levererar:
http://www.dn.se/sport/fotboll/tumult-nar-12-aring-debuterade-1.915555

Hoppas allt är väl där nere.

/Hendrik

Boliviadraken said...

jop, allt bra här. Kul att Bolivia toppar mest bizarra i fotbollskategorin igen.
Kan man inte vara bra får man vara bizarr.
Förresten kan jag meddela att "mitt" lag Bolivar, vann ligan i år.
Bolivar är Bolivias Malmö IF IF (ljusblå) och det mest kända laget, men de har sunkat till sig ordentligt på sista åren. Nu är de tillbax och vi ser fram emot härliga "clasicos" mot Elfsborg (Tigre).