Thursday, July 02, 2009

Nutidsorientering och Svart-vitt galore

Från byn San José de Uxipiomonas
Kan någon läsa texten på tröjan?
En elefantsköldpadda från Galapagos

I Bolivia är det inte så jättemycket som händer just nu. Klara fördömmanden av statskuppen i Honduras förståss. Inte så konstigt med tanke på att Bolivia har varit på väg dit själv och vill nog också förvänta sig ett lika rungande internationellt stöd själva om det skulle hända här. Starkt svar från Amerika och andra, det lovar gott.

Lite bråk igen med Peru, som har dragit tillbaka sin ambassdör. Sist var det Bolivia som var förbannade på Peru för att ha get asyl till ministrar under gaskriget som skulle ställas inför rätta i Bolivia och nu menar Peru att Evo la sig i förra månadens Amazonas-sammandrabbningar mellan ursprungsfolk och stat.

Ledare från vissa sociala organisationer och landsbygden på högplatån tog ett gemensamt beslut om att hindra oppositionen från att kampanja i sina regioner. Det svarades direkt med ett liknande hot från låglandet. Den nationella valdomstolen och en del företrädare för MAS har sagt att detta är helt oacceptabelt och att personer som anses hindra kampanjandet kan komma att ställas inför rätta för förhindrande av valprocess. Rätt svar, tummen upp!

Tummen ner för Evos tal om det slutgiltigt förlorade handelsavtalet ATPDEA, som garanterade tullfrihet för bl a textiler till den nordamerikanska marknaden. Den berörda sektorn sysselsätter tusentals människor och beräkningar säger att så många som 6 000-9 000 familjer kommer beröras direkt och upp till 20 000 indirekt av förlorad tullfrihet. Siffran ska tas med en nypa salt men det står helt klart att det är många. Nya siffror på exportstatistiken för sektorn visar på en halvering sen avtalet drogs in första gången. Dessa handelsprivilegier är en belöning till stater
som bidrar i drogkriget.
Bolivia anser sig ha rätt till detta trots att de både slängde ut den amerikanske ambassadören i höstas, DEA (Drug enforcement agency), USAID från Chapare och andra ställen (arbetade med alternativ utveckling, hur bra detta var och hur mycket man la sig i inre angelägenheter låter jag vara osagt), samt beskyller den amerikanska staten för allt ont som händer på hemmaplan (minns korruptionsskandalen som skylldes på CIA). Och inte minst verkar det som drogproduktion och smuggling är på väg upp i Bolivia, men handelsprivilegier ska man ha!
ATPDEA blev en bricka som man inte tvekade att offra i det symboliska och ideologiska spelet som framstår som mindre och mindre utvecklingsfrämjande. Regeringen försäkrade att man hade nya marknader på gång i t ex Venezuela och Iran, men det kan såklart inte mäta sig med världens största och köpstarkaste marknad.
Evos tröst till oroliga företagare och arbetare blev att det diffusa och av MAS väldigt väl använda begreppet värdighet står över inkomst och arbete (japp, ung så sa han) och att nu har man i alla fall sin värdighet kvar. Men vad hände med allas rätt till en värdig anställning som är en annan regeringskäpphäst? Vems värdighet är viktigast kan man fråga sig? Nä, det blir IG på den punkten.
Men det känns i alla fall som vi sett en del lärande från klantiga misstag under våren. Det är positivt. Till den här halvljumma verkligeheten bjuder jag istället på några svart-vita bilder.

3 comments:

ola said...

tja micke!

Skönt att vara tillbaka i La Paz va... Skulle gärna komma och hänga en helg eller två.

har du sett följande sekvens http://trueslant.com/jeffkoyen/2009/06/23/duped-newscast-airs-lost-scene-as-flight-447s-last-moments/

exempel på stark boliviansk grävande journalistik som du kan blogga om

Boliviadraken said...

Hallå Ola!

Tja, du vet det ska ju ordnas en tripp till Pantanal också, du vet Sydamerikas enda svar på afrikansk safari, så du är välkommen.

Grattis till jobbet förresten. Sist vi träffades var det ju rätt osäkert.

Jaså, det lär ju vara en fulkopia av Lost som någon fixat ett nytt omslag på och sålt för tre bol på Max Paredes. Dylika saker fast tvärtom har man ju varit med om!

It´s all about me said...

"Shit happens" på tröjan va? Haha!
Har ej läst resten av inlägget än, därav inga further comments.