Wednesday, October 31, 2007

Galet väder

La Paz är en stad med typ 1000 meters höjdskillnader. Det är brant och när det därför regnar så går det nerför fort. När det regnar mycket som igår kan det vara helt sjukt farligt. För två år sedan blev regnet snabbt en stor flod som drog med sig hundratalsbilar från centrum till Zona Sur. Ca 15 personer dog när bilarna de satt i kracshade eller de drunknade i vattenmassorna.

Jag och Karin hann åka ner till Zona Sur innan himlen öpnnade sig. vi bor 400 m längre upp och plötsligt stod vår taxi i just en blivande flod. Taxichaffisen vågade inte köra, det blev trafikstockning (mer än vanligt) och vi fick vända om. När vi försökte igen gick det knappt att komma upp. Vägarna var blockerade av all möjlig bråte som forslats ner med vattnet. Uppe vid huset låg snö och hagel i stora drivor. Det ska inte vara så, men även här snackas det numera mycket om klimatförändringarna.

Det här året började t ex med en försenad regnperiod, sedan långa ihållande regn som översvämmade halva landet (medans det var torka på höglandet), sedan en knäpp torrperiod som inte var så fin och torr. Kallt som bara den i september, en försenad värmeepriod och nu detta. Alla glaciärerna håller också på att försvinna. Chacaltaya (5200 m) har världens högsta skidanläggning, men den går knappt att använda längre för glaciären är väck. I ett land som Bolivia där stora delar av befolkningen är beroende av vädret för jordbruk och annat kommer så klart kostnaderna bli höga i framtiden. Fast man kommer ju i alla fall förhoppningsvis inte hamna permanent under havsnivån...

No comments: