Monday, November 05, 2007

De dödas dag

Matutdelning för bön på Cementerio General


Allhelgonahelgen har en stark tradition i Bolivia. Hela helgen tillägnar man de döda för vilka man bland annat ber och lagar mat. Det råder en stämning inte så mycket av sorg (efter avd jag upplever) utan snarare av ihågkomst och samvaro med de dödas andar. Blandningen av ursprungstro och katolicism har gett upphov till ett av de mest speciella Allhelgonafirandena på kontinenten. I fredgas var vi därför på den stora kyrkogården i La Paz för att bilda oss en egen uppfattning. Kyrkogården var full av folk som satt eller stod framför döda familjemedlemmars gravar. I Bolivia är det vanligt att man begraver folk i kryptor ovanför jorden. Varje avliden har därmed en egen liten nisch med ett altare där de anhöriga sätter blommor, mat och gåvor. Icke-anhöriga, mest fattiga, går runt och ber för de avlidna mot att de får mat av den avlidnes familj. Vissa familjer hyr in musiker som spelar en stilla melodi framför just deras familjemedlems lilla altare.
Det är definitvt en dag då man som levande känner samvaro med de som dött. Kanske gör denna närhet att döden inte heller känns lika slutlig?
Hursomhelst så är skillnaden från Sverige slående och det rekommenderas att personer som är i Bolivia på den helg gör sig besväret att uppleva något annorlunda.

No comments: