Tuesday, November 27, 2007

Farväl Oscar

Oscar Sanchez var en av bolivianska stora profiler i modern tid. I fredags gick han bort efter att under en tid blivit allt sämre till följd av njurcancer. Oscar blev bara 36 år gammal. Trots att man opererat bort en av hans njurar tidigare i år spelade han ändå ett par matcher på boliviansk elitnivå. Efter att sjukdomen gjort honom allt för svag för att spela tog han över tränarrollen i ett av de stora La Paz-lagen The Strongest (Tigre).

Oscar Sanchez var stor i La Paz efter många säsongers kamperande som försvarsklippa i Bolivar och Tigre. I landslaget var han given och gjorde debut strax innan VM i USA 1994, i ett av de mest framgångsrika bolivianska landslagen någonsin. Nu är inte boliviansk fotboll så stor, men Oscar Sanchez hade förutom VM-medverkan ett par stora internationella minnen, inte minst när Bolivar gick till final i Copa Sudamericana 2005 och fick möta Boca Juniors (ett av Argentinas största lag). Själv fick jag möjlighet att både se Oscar spela och chansen att prata med honom i Hotel Europas spa för drygt ett år sedan. Då verkade han pigg och berättade hur det var på den där VM-resan till USA, uppladdningen i Europa och stoltheten att få representera sitt land i ett stort mästerskap. Dagen efter såg vi bolivianska landslaget slå El Salvador med 5-1. Oscar nickade in ett av de fem målen.

Men som den lokala dagstidningen skrev: Oscars sista fint lyckades inte.
Han lyckades inte lura döden. Evo besökte likvakan i Cochabamba, det säger en del om Oscars storhet och hur många som nu sörjer. Vila i frid, hoppas du blir uttagen i himlens elva.

No comments: