Friday, March 20, 2009

Saxat!


Något som alla El Choco-läsare kan skratta åt... På senaste tiden har det varit mycket snack om att de berömda tursitturerna i fängelset San Pedro fortsätter i korrupta fängelsevakters, direktörers, och fångars regi. Så länge jag bott i Bolivia har det suttit en skylt utanför fängelset som säger att utländska turister inte får komma in i fängelset, men nu har man beslutat sig för att det måste ta slut på riktigt efter att turistverksamheten dokumenterats av media. Den större vakten säger lite förnärmat till den mindre: "skulle vi inte kunna vara lite diskretare?". Utanför fängelset hänger en stor skylt med fängelse-tours (stavat på det bolivianska sättet), skyltar om foton, att ta med sina minnen och "lite till". För ett par månader sedan gjorde La Razón ett reportage om att man kan beställa mord på folk utanför murarana genom vissa fångar inuti, och redan i boken "Marching Powder" berättade huvudpersonen om kokainproduktionen i de nattliga labben i fångarnas celler. Nu sitter bolivianska skurk-kändisar som Pandoprefekten Leopoldo Fernandez och korrupte f d chefen för YPFB här, så varför inte bara höja inträdet och dra ihop lite stålar till statskassan?

Min all-time favorite som jag faktiskt saxade för ett par år sen, men som endast nyligen repatrierades hem efter att ha hängt på mitt gamla kontor.
Två "protestarbetare" sitter på en enorm sten som blockerar en väg när den ena säger att "det som det här landet behöver är mer vägar". Den andra frågar försiktigt "för att göra framsteg?", varpå den förste svarar "nej, för att kunna blockera dem". Det är Bolivia-humor när den är som bäst.

För att slippa skriva om mitt eget liv som just nu kretsar kring krossförluster mot lönnfeta vikarierande tennistränare (som vikarierar för en tränare som aldrig dyker upp på avtalad tid), så har jag saxat lite mer humor från den bolivianska pressen. Ingen sa något, men jag antar att det uppskattades sist.

Och på den politiska fronten noterar vi att:

- Den f d chefen för Superintendencia de empresas (statligt kontrollorgan för företag), Rolando Morales, skrivit ett brev till ministern för produktiv utveckling och plural ekonomi (japp titlen heter så), Patricia Ballivián, och klagat på att han blivit ersatt av en hallick (och ja, så uttrycker han sitt missnöje). Nytillträdde chefen har nämligen anklagats bara en vecka in på sitt nya jobb för att vara bordellägare, något han själv förnekar. Det var också något klantigt med att bordellens telefonnummer överensstämde med anklagade Gutierrez eget privatnummer.

- Conalcam (samordningsorganet för sociala rörelser som stöder Evo Morales) hotar med en ny omringning av kongressen om inte senaten driver igenom en ny lag för att kalla till val i december innan 31 mars. I sann sandlådeton uppmanar Santa Cruz-parlamentarikern Oscar Urenda från oppositionen alla andra medborgare att i så fall omringa regeringen för att "försvara demokratin".

-Flera länder samt FN har uttryckt oro över Cardenasfallet (läs inlägg nedan). FN uttalar sig typ aldrig för att inte riskera sin relation till regeringen, så det är ganska unikt.

1 comment:

TomasAhlberg said...

Härlig humor! Vi föredettingar uppskattar den såklart mycket - kul att bli lite påminnd om hur det är.
Det politiska rävspelet verkar vara sig likt. Inget oväntat direkt. Ja, man undrar hur det ska gå. En liten rapport från Gunillas besök, kanske? Blev det nått kneg som tolk eller så då??
/Tomas