Monday, April 13, 2009

Fötter av stål

Vår guide, Domi, tittar ut över Condoriri

Jag, Karin, en traditionellt klädd kvinna (ibland två) och två åsnor var i dagarna tre ute och vandrade i det otroligt vackra Cordillera Real. Trekken gick mellan två berg, Condoriri och Huayna Potosi och var mellan 40-50 km lång. Ganska tufft med tanke på att hela sträckan går över 4500 m höjd, med två pass över 5000. Men är man hyfsat acklimatiserad till höjd, vilket man är om man bor i La Paz, så går det bra. Det innebär också att de nätter man tillbringar i sitt tält är en bra bit under fryspunkten. Det mesta av packningen behöver man dock inte bära för det fixar åsnorna. Och laga mat behöver man inte heller göra för det fixar ens guide, i det här mycket ovanliga fallet en kvinna, till på köpet en riktigt härlig aymara-kvinna i traditionella kläder. Medans vi vandrade runt i våra märkes-(eller åtminstonde fejkmärkes) utrustning så hade hon kjol, benvärmare och ett färgglatt tygstycke som ryggsäck. Och hon flåsade inte en enda gång i passen. Ganska imponerande! Dessutom skrattade hon mest hela tiden och drog fram ett par färska fiskar som hon friterade första kvällen.

Bra väder var det också alla dagar utom den andra och tuffaste dagen. Vi vandrade i 8,5 timmar över stock och sten (mest sten) och på sista biten blev vi överraskade av ett kraftigt snöslask-hagel-oväder som blötte ner oss ända in på kroppen. Jag hade blåsor på båda fötterna och vägen kändes oändlig. Det lockade inte att sätta upp ett tält i det vädret och sen invänta 7 minus eller nåt på natten i en blöt sovsäck, men det slutade efter två timmar och vi fick en relativt torr natt på ett snöigt fält med utsikt över mäktiga 6000m berg.

Och belöningen var att nästa dag var hela bergsmassivet täckt av fin snö. På trekken gästades vi dessutom av kondorer två gånger, vi campade med vizcachor (en slags andinsk chinchilla, eller en kanin med svans om man så vill), och fick sällskap av bergsfalkar. Det här var kanske en av de absolut vackraste vandringarna jag gjort, och det var inte heller många människor på stigarna. Rekommenderas starkt!

1 comment:

神野ミカエル said...

Verkade helt underbart. <3 you guys!