Monday, April 06, 2009

Titicaca - ett naturellt underverk?

Titicaca - finast i världen?
Stiftelsen New 7 wonders har som ni kanske vet utlyst en ny omröstning den här gången om naturliga underverk. I Latinamerika vet man hur kommersiellt viktigt det här kan vara efter succéen med Macchu Picchu, som valdes till ett av världens nya underverk och sedan dess blivit en än fetare kassako för den peruanska staten och turismnäringen. Bolivia vill gärna hoppa på tåget och har i kategorin "rivers, lakes, and waterfalls" lyckats få med ett par olika ställen, däribland Titicaca tillsammans med Peru, i det slutliga urvalet som man sedan kan rösta på. Just nu leder man tom den här kategorin, och visst är Titicaca fint (om än inte det finaste Bolivia har i min mening) men det är en ganska... ordinär och hyfsat förorenad sjö. Och inte så mycket mer faktiskt. Nja, den omges ju dock på ställen av väldigt vackra berg, och det finns tydligen en groda där som har extremt mycket överflödigt skinn. Och visst, den har ju en kulturell betydelse etc , men det är ju inte riktigt kultur det röstas om heller.
Nej, orsaken till att Titicaca ligger högst upp är troligen att de bolivianska och peruanska regeringarna, omliggande kommuner etc satsar stort på detta. Man sätter upp mobila datorcentraler med internet så att hela befolkningen i området kan rösta på sitt naturliga favorit-underverk. Man betar av kommun efter kommun och ledare på högsta nivå eldar på folket. Skulle tro att de flesta knappt varit över gränsen och sett hur sjön ser ut på andra sidan (peruaner såväl som bolivianer), än mindre sett Iguazu, Angel Falls, Niagara, Nilen, och alla andra platser som man kan rösta på. Hela saken är alltså ett kommersiellt jippo och jag själv kommer inte ge mycket för utnämningen till underverk den här gången. Titicaca, som har en betydande befolkning, slår därmed lätt och oförtjänt mer ödsligt liggande platser (har inte varit där själv men Arco iris och Ahlfeldt-vattenfallen i Noel Kampff i östra Bolivia ska vara magnifika). De platser som vinner kan säkert emotse ett större turistflöde och är säkert alla fina platser (precis som Titicaca), men utnämningen kommer inte återspegla storhet.
Skojigt är också att en avlägsen sjö nära saltöknen i Uyuni också är med på listan. Jag hade hellre lagt min röst på den. Här kan ni hitta ställningen just nu.

3 comments:

Maja said...

Naturell som i yoghurt menar du? Jag fattar inte heller grejen.

Boliviadraken said...

Ja, utan tillsatser...

神野ミカエル said...

Och det sjukaste måste väl ändå vara 21:a platsen för Victoria Falls...