Thursday, April 09, 2009

State of the Nation

Condoriri i Cordillera Real - en lugn påsk långt ifrån bilimportörer, vallagar och galna regerings- och oppositionsmedlemmar väntar.

Tillståndet i Bolivia är illa eller bara som vanligt beroende på hur man ser det. Så här vid påsk handlar den största konflikten på politisk nivå om innehållet i den vallag som måste godkännas av kongressens två kammare för att allmäna val ska kunna hållas den 6:e december i år. Oppositionen, som vägrar godkänna lagen, menar att MAS förslag inte bara är emot den nya och av regeringen genomdrivna konstitutionen, utan också starkt och oproportionerligt gynnar landsbygd och ursprungsfolk. Dessutom är man missnöjd med att utomlands boende bolivianer (det blir ev ett test i det här valet) ska kunna skrivas in i valregistret och rösta medans det nationella valregistret, som är i så uselt skick att missvisande resultat (ibland kallas det omfattande valfusk från oppositionens sida) inte kommer att kunna uteslutas, inte kommer kunna åtgärdas.

Regeringsanhängare är otåliga och ser det hela som ett nytt försök att stoppa Bolivias oundvikliga förändringsprojekt och har hotat med att omringa kongressen inom en snar framtid om inte lagen drivs igenom. Till den här soppan ska läggas att ursprungsfolksorganisationer i MAS-regeringens stödtruppers kärna uttryckt sitt extrema missnöje med att regeringspartiet, i ett försök att få med oppositionen på tåget, i förhandlingar gått med på att minska antalet platser i kongressen vikta för ursprungsfolksrepresentanter från 14 till 11. Som alltid är det starka ord och nu heter det att MAS förrått ursprungsfolken och att dessas stöd för regeringen kommer att ses över. Regeringen är själv ganska frustrerad och det finns ett överhängande hot att kongressen upplöses om inte vallagen går igenom på normal väg (tekniskt sett genom att alla MAS-ledamöter hoppar av vilket gör att kongressen inte kan fungera och den enda statsmakt av tre som blir kvar är presidentmakten och den kontrolleras ju som bekant av MAS).

Samtidigt protesterar en hel del andra grupper på La Paz gator för tillfället. De evigt påhittiga (och förbannat ihärdiga) begagnade bil-importörerna, som drabbades av ett enormt bakslag när Morales utfärdade ett dekret om förbud av import av bilar äldre än 5 år gamla som gjorde att enorma mängder förbeställda bilar dömdes till rostdöden på andra sidan gränsen till Chile, har nu i stort sett stängt av centrala genomfartsleder i La Paz i 84 dagar i sträck, alltid vid middagstid. Hur långt kan man gå för att försvara sin rätt att importera begagnade bilar?

Ganska långt tydligen eftersom man nu hotar med att *suck* korsfästa sig och skära upp sina ådror och förblöda framför myndigheter för att visa sitt lidande. De senaste dagarna har också bjudit på fler kravaller från denna grupp som tidigare under året var inblandade i sammanstötningar med dödlig utgång med polisen. Till det har vi just nu även gruvarbetare och studenter vid universitetet UMSA. Och sen har ju konflikten mellan begagnade kläder-försäljare (Ropa vejeros) och inhemskt producerade kläd-försäljare blossat upp i våld igen. Har säkert glömt nåt, men ni förstår säkert den generella bilden.

Trafiken i centrum är alltså kaos (som om man behövde mer kaos i trafiken!) och tidningen La Razón rapporterar att 2008 års saldo för trafikstoppande aktiviteter i La Paz landade på:
-480 marscher
-46 folklore-festivaler
-100 religiösa aktiviteter
-156 folklore-festivals repetitioner
-140 sportaktiviteter
-52 kulturella aktiviteter
-6 politiska aktiviteter (skulle tro att det här är typ presentationen av konstitutionen etc)

Medan allt det här händer har regeringen för första gången sett behovet av att justera statsbudgeten. Man räknar nu med 40% mindre intäkter från gas och olja, vilket direkt drabbar kommunernas budgetar (som alltså är ansvariga för skola, sjukvård, äldrevård etc). Det gör också att den nya universalpensionen Renta Dignidad (som det bråkats mycket om just för att den finansieras till stor del med dessa inkomster) kommer ha ett underskott på 200 miljoner dollar. Evo har dock just lanserat ett nytt bidrag till havande mödrar och deras barn som är villkorat till hälsokontroller och förlossningar övervakade av medicinsk personal. Alltså ganska bra, men det finns ett frågetecken för hur detta ska finansieras. Sen kan man tycka att det var ett lämpligt tillfälle att lansera den eftersom det är valår, men å andra sidan är ju i stort sett alla år valår i Bolivia nu för tiden. Inte heller vill man devalvera sin valuta utan försvarar den stolt (av politiska skäl) genom att tömma sin internationella valutareserv på dollar, alltmedan boliviansk export går på knäna i konkurrens med billigare grannländer och handelsbalansen visar en allt mer negativ trend.

En intressant artikel som iofs inte är någon nyhet handlade om att det berömda vattenkriget som hyllades som folkets vinst över transnationella storföretag och som med protester tvingade regeringen att upplösa privatisringen av vattnet i Cochabamba inte lett till bättre och effektivare vattenförsörjning. Istället har vattenbolaget i statlig ägo gått tillbaka till 0 investering, korruption och ineffektivitet. Det visar igen att det inte finns en universell ideologisk modell som är god mot en ond (fast det är just så hela saken framställs i boliviansk hegemonisk diskurs och historia) utan att det gäller att hitta praktiska lösningar på faktiska problem, en läxa Bolivia faktiskt borde ta till sig om inte allt ska gå åt skogen. Man kan alltså vinna mot giriga storföretag, men slutresultatet är inte alltid bättre om man inte lägger manken till. En sak måste i alla fall sägas, att i Bolivia löses problem sällan med våld, och de flesta galna soppor brukar kokas ur efter ett tag (och iofs ersättas av nya). Låt oss alltså hoppas lite till.

Själv tänker jag inte gå pilgrimsvandring till Copacabana i helgen eller korsfästa mig i sympati med halvkorrupta bilimportörer utan tillsammans med Karin trekka höghöjdsvandringen Condoriri-Huayna Potosi i fantastiska Cordillera Real under dagarna tre. Glad påsk från (och välkommen André till) ett... intressant Bolivia!

No comments: