Sunday, September 06, 2009

Nyhet: Oppositionens starkaste kort: En avsatt ex-prefekt och slaktaren från Pando

Vad Bolivia skulle behöva är en halvhyfsad, halvdemokratisk opposition som skulle kunna ha lite koll på regeringens värsta excesser. Men ingen enighet har kunnat hittas och Evo Morales lärt gå mot en jordskredsseger, om än ej så stor som sist.
Det snackades länge om en enad front och att ta efter MAS modell från 2005 och vara mer en social rörelse än gamla mossiga korrupta företrädare för det gamla systemet.
Många anmälde sig till att vara med i leken, emn en efter en har de trillat bort. Nu återstår bara ca häften av de 14 eller nåt kandidater som först ville ställa upp. Svårast drabbat är den breda "Oppositionsfronten" som nu röstat för att ställa upp med den i ett misstroendevotum avsatte prefekten i Cochabamba, Manfred Reyes Villas, och Leopoldo Frenandez, den fänglsade ex-prefekten i norra Bolivia förra året anklagad för massaker på 13 bönder och allmänt känd som "Slaktaren från Pando" efter regringens propgandakampanjer. Oppositionen har såkjlart hela tiden hävdat justitiemord, men det verkar rätt klart att mannen inte är en trvelig typ.

Från mitt synsätt ser det också ut som om suget efter att få en bit av kakan övertrumfat suget efter att göra ett bra val. För vilken obeslutsam väljare lockar man med Manfred och Leopoldo egentligen? Visst alla hard-core Evo-hatare kanske jublar men vanlig medelklass lär inte hoppas på M&L. Desutom vet ju alla att arvet från 2003, som sedan visade sig i valet 2005, är en enorm trötthet med det gamla etablissemanget, och att gamla partier, politiker och pakter inte kommer kunna göra sig gällande på bra länge i Bolivia. Men det verkar alla gamla gamar ha glömt och nu svärmar de olycksbådande över politiken igen. Konstigt och inte särskilt bra för Bolivia, men så är det. Kanske hoppas man från vissa håll på kollektiv minnesförlust. Det har ju hänt förrut...

I övrigt kan jag berätta att Bolivia förlorade ännu en VM-kvalmatch, den här gången mot Paraguay borta. 1-0 till Paraguay efter en straff. Den skojigaste fajten var dock Argentina-Brasilien som hypats ordentligt. Ett riktigt hatmöte med gott om ordkrig innan. Pressade argentina-tränaren Diego Maradona gick såklart ut och skröt om att Argentina var bättre än Brasilien på alla platser för att sedan få stryk med 3-1. De var absolut inte dåliga förutom i sitt försvarsspel som får betraktas som uselt. En rejäl prestigeförlust för den lille, tjocke Maradona som inte visat sig vara nån särskilt lysande tränare. Men kanske det roligaste med den tv-sända matchen var att jag kom på att Maradona är sjukt likt en liten plufsig Michael Jackson. Det är skrämmande, de skulle kunna vara bröder med liknande gener som sedan avvek i repsektives utveckling.

Också värt att kommentera är att den alltid debattsugne peruanske författaren Mario Vargas Llosa (och som man alltid pekar ut är en ständig kandidat till Nobels litteraturpris i sådana här sammanhang) hyllar Stieg Larssons succé-trilogi i dagens La Razon.

En annan kul nyhet är att vi ska bli föräldrar och flytta hem till Sverige.

No comments: