Thursday, September 10, 2009

Rafflande kval i Sydamerika

Ni som tyckte att Sverige spelade uselt mot Malta behöver inte gråta för Sveriges skull. Vi vann ju i alla fall. Och även om jag inte såg matchen så såg jag istället ett sanslöst dåligt Bolivia förlora med 3-1 mot Ecuador på hemmaplan. Sensationellt dåligt förtroende för landslaget och dess tränare gjorde att max 2000 pers dök upp på 40000-plats arenan. De som kom började ganska snabbt skrika på tränarens (och allas) avgång. Ecuador är ju också lite höghöjdsdopat och ett mycket bättre lag. Vi fick se nya Man U-förvärvet Valencia göra mål och Ecuador spela smart mot ett taffligt Bolivia. Det var tredje raka vinsten för Ecuador i La Paz. Nej, nej, höjdanpassning har ju inget med det hela att göra... (Ecuador blir också ofta beskyllt för att leva på sina hemmamatcher på 2500+).

Men den största chocken upplevs nog i Argentina där Maradona, den lilla knubbiga kokainvätten från Lanús (varför envisas han med att sminka sig så för jäkligt förresten?), lär få det tungt med pressen hemma efter att ha förlorat båda de hyperviktiga kvalmatcherna i senaste omgången, först mot Brasilien på hemmaplan och sedan borta mot Paraguay. Paraguay var också överlägset det bästa laget och Argentinas försvar ser väldigt darrigt ut. I första halvlek kunde det lätt ha stått 3-0 till Paraguay. När sedan Argentina fick Veron utvisad i andra halvlek blev det än tyngre, även om förlusten stannade vid 1-0. Maradona har fullständigt misslyckats med att skapa ett lag av sina superstjärnor, och argentinska fotbollsförbundet lär förbanna den dag då de beslutade att kunnande skulle få stå tillbaks för religion (Maradona är ju D10S, alltså Nr 10 Gud i Argentina).

Argentina ligger nu på kvalplats (de fyra bästa går direkt till VM och 5:an får kvala mot 4:an i Nord- och Centralamerika), med en poäng upp till Ecuador på direktkvalificeringsplats. Men alla Maradona-fanatiker kan förmodligen andas ut när det hela är över ändå. Med två rundor kvar ska det ändå mycket till att Argentina inte ens får kvala mot ett lag som förmodligen lär bli Honduras eller Costa Rica. Man ska nämligen möta Peru, ett i Sydamerika så ovanligt som ett uruselt lag utan laganda (endast Bolivia är sämre), och sedan Uruguay. Det sista blir tufft, men en vinst av två kan räcka. De huvudsakliga motståndarna, vilket är 4-5 andra lag med chans att kriga om de sista platserna, har tuffa matcher kvar mot Paraguay och Brasilien, samt inbördes.

Skulle det otänkbara inträffa och Argentina missar VM så lär det ju bli statskupp eller något liknande.

No comments: