Thursday, September 10, 2009

Val, val, val

Ja, då var det dags för val igen. De politiska turerna runt vem som ska ställa upp etc är nu över. Som tidigare skrivits har ju oppositionen i stort bäddat för en MAS-jordskredsseger och det mest intressanta är kanske hur det går med mandatfördelningen i senaten. Detta överhus har ju varit regeringens stora plåga i flera år och stoppat, förhalat, förhindrat, kompromissat, och urvattnat en hel del förslag från regeringshåll. Kan man nu vinna båda kamrarna i den nya plurinationella församlingen (nåde er om ni säger republiken Bolivia, allt är faktiskt plurinationellt nu!) så kan man förvänta sig en lugn mandatperiod utan några störande politiska krafter som kan hindra regeringens förändringsprocess tänker man. Detta måste rimligtvis vara oppositionens huvudmål - att inte låta MAS få majoritet i överhuset.

Så nu är valkriget i full gång. Officiell start är 5 oktober (valet 6:e december). Lite våld från båda sidor, en ny 30 miljoner dollar biometrisk vallängd, sociala organisationer som vill hindra oppositionen från att kampanja och en numera mediatränad president som framhåller att man inte får/ska stoppa någon från att kampanja någonstans är alla givna inslag. På listorna med kandidater till senaten har också många av olika intressanta namn dykt upp. Det blir rent hus med många namn från sociala organisationer. Bland annat är det troligt att Ponchos Rojos ledaren Eugenio Rojas från Achacahi (Bolivias mest militanta kommun) blir senator, liksom CONALCAM-ledaren Fidel Surco som nu eventuellt tar plats i den församling han så många gånger hotat omringa. Man har också lanserat flera personer som företräder speciella grupper i samhället som är viktiga att få med sig, samt personer som kan agera lockbete/bryggor till viktiga sektorer i samhället. T ex har ex-ombudsmannen (kvinnan?) för mänskliga rättigheter Ana Maria Romero hamnat överst på listan för La Paz. En ledande person inom funktionshindrades rörelse har också lanserats. Alltså en intressant mix av demokrati-förkämpar och personer utan en enda demokratisk ådra i sin kropp. Det är upplagt för en intressant ny folkförsamling där det nog kan utlovas många minnesvärda bataljer mellan Slaktaren från Pando och Belägrings-Fidel. Men det är väl det här som man måste gå igenom som ung demokrati...

Har jag förresten nämnt att nästa år är det val igen, den gången till prefekter (regionala politiska ledare). Kom ihåg: Varje år är valår i Bolivia!

5 comments:

Anonymous said...

Hej Mikael, jag skulle vilja mejla till dig, men har inte din nya e-postadress. Kan du skicka den till contact at delareguera.se ?

Allt gott,
Erik de la Reguera

Anonymous said...

Hej Micke!
Snacka om att man tycker svensk politik är tråkig efter att ha bott i Bolivia! Alltid lika kul dock att följa dina blogg-inlägg.
Kramar Olivia

Boliviadraken said...

Tack Olivia!
Ja, Reinfeldt mot Quispe och gänget är ingen match. Ska bli spännande att följa. Vi åker några dagar av valet så det får väl bli avslutande event för bloggen.

ola said...

bra där, märker att bloggen kommit in i andra andningen! Nu förväntar jag mig timvisa uppdateringar fram till valet.

Kul att ni kommer hem till Sverige med ert "nya projekt"!

Men man drabbas även av ett styng av nostalgi när man inser att ni inte kommer bo i La Paz längre. Denna Bol-institution som ni har blivit ;-) Det är nästan som om de skulle rycka bort Illimani med rötterna...

Boliviadraken said...

Ja, en ny era för La PAz när dinosaurierna försvinner. Kanske kan det bli en nationalpark av våra fotspår också. Känns lite nostalgiskt också. Nästa vecka blir det sista stora vildmarksresan med. Pantanal (fast faktiskt mest till Brasilien). Det hade du gillat Ola!
Vi får ses i Stockholm och berätta gamla Bol-historier för varandra!
Och jag lovar att det ska bli mer uppdateringar på bloggen med.