Wednesday, July 26, 2006

Fakta om kamelider och annat

Jaha, gott folk. Kan ni nämna några andra kamelider (eller vad det heter, camélidos på spanska) än just kamel och dromedar? Och visste ni att i Sydamerika finns det fyra stycken? Den mest kända är ju Laman med en ganska sträv ull, en annan välkänd sak är Alpacan, som har väldigt fin ull och som ser ut som ett får med lång hals. I det vilda finns en liten söt sak som heter Vicuña och som producerar den finaste ullen i världen. En fjärde art är Guanacon.

Förr i tiden, på inkatiden, var det förbehållet adeln att bära plagg av vicuña-ull. Dessutom kan man inte föda upp dem utan man måste fånga dem i det vilda, klippa dem, och sen släppa dem fria. Normalt sett går det till så att hela byn samlas och omringar de stackars djuren för att sedan gradvis sluta cirkeln tills vicuñorna är fast. Nu för tiden kan en halsduk av vicuñaull kosta ett par tusen dollar. Det, ni!

En annan sak att lägga på minnet är att när en lama spottar på dig så är det inte saliv utan spyor som det rädda djuret får ur sig. Och, hörde jag igår, det händer oftast när man försöker klippa dem.

Själv har jag en kollega som jobbar som textildesigner på en "kamelidgarnfabrik", alltså ett ställe där man gör garn av ullen från lamor och alpacor. Det är mycket bra för då kan man få specialdesigna sin egen kollektion av alpacaprodukter, välja färger osv. Allt till självkostnadspris.

Igår var jag och Petter ute och skulle besöka någon ceremoni där äldre presenterade ett lagförslag. Detta var i El Alto, där även garnfabriken ligger. El Alto är den stora kåkstaden som ligger ovanför La Paz. Men eftersom detta var Bolivia så hade de gett oss fel adress och svarade inte i telefon. Resultatet blev att vi hamnade helt fel ute. Idag hörde vi att ingen,inte ens paralmentsledamöterna som förslaget skulle presenteras för, hade hittat dit.

Efter att ha hört tio olika bud om vart det kunde ligga och irrat runt i två timmar åkte vi till COPROCA istället (garnfabriken). Maskinerna ser ut som de var från 1800-talet, men de fungerade. Ungefär så här såg det ut.

No comments: