Friday, August 11, 2006

Rap battle i El Alto


Denna vecka håller ett stort hip-hop evenemang rum i La Paz och El Alto. Det har kommit gäster från Frankrike, Tyskland, andra länder i Sydamerika, och givetvis från hela Boliva, för att umgås, lära av varandra och duellera i rap. Förutom workshops i breakdance, mixning och rap-teknik är det ett antal konserter och uppträdanden. Jag och Petter åkte till La Ceja (ögonbrynet, centrala El Alto) för att kolla på en ”battle”. Ni som har sett ”8 mile” med Eminem vet vad jag pratar om. Ni andra som inte är intresserade av hip-hop kan sluta läsa nu, för det här kommer handla enbart om denna musikstil och hur den tar sig uttryck i Bolivia. Hip-hop verkar trivas bäst där det finns sociala problem och av det har El Alto mycket. Nu var det alltså hip-hop fajt i La Ceja och i sann boliviansk anda började alltihop 2 timmar försent. Men när det väl kom igång var det drag. Battle går ut på att improvisera fram en text över ett beat och som helst går ut på att förolämpa sin motståndare som sedan får svara. Poppis är att angripa sin motståndares klädsel, utseende eller geografisk härkomst.
Den som får mest bifall från publiken vinner. Hemmaplan hjälper en hel del så klart. Den här gången var det kanske 20 personer som ställde upp, och fajterna varvades med konserter. Rapparna vi fick se hette saker som Choclo (majs, alltså inte så tufft) och Yoggi 13 (en ny yogurthsmak eller Yogi Bears trettonde kusin?), men bäst var nog en som vi döpte till Oruro’s egen ”4 Bol” (växelkurs $1 = 8 Bol).

Det är väldigt intressant att se hur ungdomarna får en arena som de trivs och kan uttrycka sig på. Det normala i Bolivia är att ungdomar är ganska undertryckta och har dåligt självförtroende. Både tjejer och killar deltog. Här har Svalorna ett nytt område att jobba med i framtiden, för tro det eller ej att ha saker som man brinner för eller som är meningsfulla här som ungdom är något som verkligen fattas. Därför sponsras också hela grejen av franska och tyska ambassaderna, som bl a har ställt upp med en studio och ett utrymme för ungdomarna att hålla till i.

Texterna då? Nåja, de är inte helt lätta att hänga med i på snabb slangspanska med dåligt ljud, men en del snappar man ju upp. Och trots konferencierens vädjan att hålla personpåhoppen och de fula adjektiven till ett minimum så var det kanske inte precis vad som… hrmmm… hände. Men jag måste säga att de allra flesta var grymma och det var riktigt skoj att kolla. Det är klart en fördel att kunna hela släktterminologin för mödrar, systrar, kusiner, gudmödrar och andra kvinnliga släktingar förekommer frekvent i texterna. Några exempel på roliga fraser var:

”Eres de Chuquisaca y tienes cara de alpaca” = Du är från Chuquisaca (provins i Bolivia) och du har ett ansikte som en alpacka (sydamerikansk kameloid)

”Soy el jefe de tu hermana que está en la cocina” = [Fritt översatt på ungdomsspråk] Jag äger din syrra och hon står i köket.

Kvinnosynen är kanske inte alltid den bästa så därför var det skoj att se hur en tjej spöade killarna hon mötte på scen. Nedan följer även en ordlista med de viktigaste uttrycken i hip-hop svängen på spanska. Ska man smälta in får man faktiskt ta och plugga lite.

“Fluidez” = Flow
“Rapero” = Rappare
“Mezcladero” = DJ
“Mi barrio” = mitt “hood”
“Represento a mi gente/barrio” = Jag representerar mitt folk/hood
“Batalla” = Battle
“Lengua de acero” =tunga av stål

(bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

No comments: