Tuesday, September 09, 2008

Situationen förvärras

Proxybråket om vilken procentsats som på olje- och gasskatten som ska gå till departementen håller på att urarta. I fyra departement intar man och ockuperar statliga institutioner för fullt. Även de som skyddas av militär och polis. Flygplatserna i några departement har ockuperats och slagsmål mellan autonomisupportrar och polis har förvärrats. Regeringen säger att man inte kommer svara med våld, men högste militärchefen tillade att det finns en gräns.
I några departement har man förklarat att man nu är autonoma och icke-beroende av centralregeringen. Stora delar av landet är blockerade (26 vägblockader igår) och tillförseln av livsmedel och bränsle har strypts på många ställen, ironiskt nog i samma departement som protesterar och inte i La Paz. Grupper som stödjer regeringen mobiliserar sig för att omringa huvudorterna i alla "autonoma" departement. En blockad är lite som en medletida belägring fast utan katapulter. Som ni säkert förstår så är situationen extremt osäker och vi är ganska oroliga för vart det här ska leda. Omröstningen om konstitutionen är nu uppskjuten till 25 januari preliminärt i alla fall (=bra) och måste först drivas igenom i kongressen där regeringspartiet MAS inte har majoritet, så därför planerar deras stödtrupper att omringa kongressen så inga oppositionspartier kan komma in och rösta emot, när väl datumet för att driva igenom den lag som krävs närmar sig (beprövad taktik). Det finns ingen dialog och det lättaste sättet att få slut på de nuvarande protesterna är att ge sig på skattefrågan, men det löser inte den större konflikten med konstitutionen där man nu tagit ett steg närmare slutstrid (hoppas att det blir fredlig sådan) och innefattar en stor prestigeförlust för en regering som nyss bekräftats med 67% i misstroendevotumet mot den.

Det är MYCKET snack om våldslösningar, och alldeles för lite dialoginitiativ (positionerna helt låsta). La Paz är dock lugnt. Vi skulle egentligen åkt till Peru, men dels blockerades vägen av andra skäl (det här är inte den enda konflikten) och dels är situationen lite för osäker för att man egentligen ska vilja lämna landet just nu.

3 comments:

Unknown said...

Kompletterar nyheterna på din blogg med Television Nacional de Bolivia. Inte bra alls.

Unknown said...

Kompletterar nyheterna på din blogg med Television Nacional de Bolivia. Inte bra alls.

Anonymous said...

Nej, det blir nog att jag måste posta nåt om boltv nu.